Плевенското читалище „Съгласие“ разказва в експозиция за Нестор Марков - основателя на културния институт

Общество
31.10.2019 | 14:23 ч.

Изложба, посветена на 150-годишния юбилей на читалище „Съгласие 1869” – Плевен, и на 180-годишнината на основателя му Нестор Марков, беше открита в навечерието на Деня на народните будители.

Неотдавна Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” заедно с редица културни институти, сред които и читалище „Съгласие 1869”, организира изложбата. „Един от наследниците на Нестор Марков – проф. Светослав Марков, подари тези 24 табла на читалище „Съгласие 1869” - за да ги пазим и показваме. Нестор Марков трябва да се познава от повече хора, защото неговият живот може да бъде един достоен пример за подражание като истински строител на нова България, участник в освободителните войни и най-важното - истински будител, който е положил основите на едно съвременно учебно и просветно дело в Плевен и страната”, каза секретарят на читалището Маргарита Лазарова.

Част от таблата ще бъдат показвани периодично по различни поводи и събития. Те проследяват живота на Нестор Марков от родното му място в Хасковско, до неговите наследници. Интересното е, че неговата съпруга е плевенчанка, а наследниците му са научни работници от различни сфери на науката.

 

Нестор Марков Демирев е български възрожденец, просветен деец и общественик. Той е учител в продължение на 40 години, а през 1883 година за няколко месеца е управляващ Министерството на вътрешните работи. Марков е роден на 16.III.1836 г. в село Криво поле, Хасковско. Получава първите уроци в килийното училище на даскал Сево. До 1859 Нестор Марков учителства в родното си село и продължава да се учи при даскал Станчо Димов Кожухаров в село Коручешме. И в следващите години той продължава обучението си. През 1867 г. Нестор Марков е в Плевен. Неговото име и дейност там се свързват с подема на учебно-възпитателното дело в Плевен и околността му, с откриване на девическо училище, със създаване на читалище „Съгласие“ и с първите стъпки на театралното изкуство в града. По това време той съставил и издал своя пръв учебник „Малка аритметика за първоначалните училища“, а по-късно и „Собрание аритметически задатъци“ и „Граматика на турски език“. Неговите френско-български и българо-френски речници са изключителен научен принос в нашето речниково богатство. Стоян Михайловски пише: „Нестор Марков е отличен граматик. Неговият речник е най-пълният, най-подробният, който имаме на български език. Той владее това, което бихме нарекли гения на българския език, или с други думи - той е един от най-грамотните наши книжовници“.

Нестор Марков умира на 24 декември 1916 година.

 

 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати