Плевенският художник Страхил НАЙДЕНОВ: Камъкът ми е побратим

Култура
11.09.2018 | 18:59 ч.

Странна е тази симбиоза на Страхил с камъка. Това е материалът, който му дава вдъхновение, и от майсторската му ръка се раждат етюди, композиции, мозаечни фигури и пластики, всичко от мозайка. Предизвикателство е, ще ви каже той. Може и да е прав, дори само защото така си обяснява докосването до камъка. Тази материя му е станала изповедник. И затова го изкушава.

Вече има осем изложби със свои произведения от мозайки, 3D мозайки и скулптурни мозайки. Само разнообразието не защитава авторитета му, а преди всичко качеството, което предлага на публиката – от Плевен до Токио, Лион, Флоренция, Орегон, е аргументът. Член е на Съюза на българските художници, на плевенската Група и на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/. Сам се открива за изкуството. Всичко, каквото създава, е от ателието в родния Плевен. Набрал е самочувствие, опит и признание от наградата от Токио през 2017 г. за мозайката „Две страни“ и други международни и национални изяви. От няколко дни той отново експонира изложба в галерия „Илия Бешков“.

 

 • Господин Найденов, сам стигате до избора на вашето изкуство. Труден ли беше този път?
 • В началото работех по-различни неща - керамични орнаменти предимно. След това реших да пробвам работи с камък. Фактически първата ми работа с камък бе класирана на международния форум в Газиентеп, Турция, където е най-големият музей в света на мозайката.
 • Това вече не е изкушение, а предизвикателство?
 • Всичко откривам в процеса на работата. Експериментирам и търся. Нещата стават след дълго обследване. Имам условие за работа, поле за изява. Плевен предлага много възможности за представяне. С няколко галерии, голям форум като Биеналето и други представяния, имам нормален живот, ателието ми е до дома - така че се справям и не се оплаквам. Постоянно колеги идват при мен и аз не крия работите си под чаршаф, преди да се получи магията...
 • Как откривате темите си?
 • Провокира ме ежедневието. Всичко е свързано с някакви случки, дори това, което съобщават по новините, може да ме предизвика.
 • Дори новините?...
 • Имам една работа „Счупената играчка“ – мотивът за нея е от съобщенията за издевателствата и побоя на малки деца от възпитателките им. Нямам притеснения. Всичко имам – правя неща по-абстрактни, други по-изчистени, с повече рисунък... При някои влизам в дълбока орнаментика. Не си рисувам предварително нещата. Но дълго преди да започна мозайката, трябва да съм я измислил.

Има много динамика в моите работи, мозайките ми са много релефни, на различни нива. Използвам само цвета на самия камък, не съм привърженик много на цветовете.

 • Откъде намирате мозайките?
 • Всичко се сече на ръка. Всяко едно нещо е минало през ръката ми. Ходя много по реките и моретата, трябва да се събира материал. Камъкът е много красиво нещо. Ние с камъка сме си партньори. Някои ми помагат, някои са по-опърничави.
 • Какво искате да уловите с мозайките си?
 • Това е натрупаната енергия в мен – идеи, хрумвания. И аз трябва да го освободя от себе си. Но и да стигне до хората. Затова съм си поставил и задача да участвам във всяка експозиция. Това ми е много необходимо. И на второ място, защото мозайката е много недооценено изкуство. Да не говорим пък за Плевен...
 • Голяма или малка – кое повече ви изкушава?
 • Колкото е по-малка, толкова е по-трудно. Но по-голямата има неоспоримо по-силно въздействие. Няма значение за мен каква ще правя. Мозайката има място навсякъде – и в по-интимен интериор, в частни домове, в обществени сгради. Като цяло мозайката е забравена. Няма поръчки, няма интерес. Затова една от идеите ми и на колегите ни е да възродим това изкуство. Най-прекият начин е да стане, като показваме работите си. За тази експозиция сега подготвих сто неща, работи от последните две години.
 • Предстоящи ангажименти с нови творби имате ли?
 • Имам две покани за Сърбия, в Белград, за два международни форума. Единият е в края на годината, а другият – в началото на 2019 г. Кандидатствал съм за изява във Флоренция. Имам две приети неща за предстоящия форум в Плевен за Биеналето на малките форми. Задължително в бъдеще ще правя по две изяви в Плевен – едната през пролетта и другата през есента. Това са отчетите ми за моята работа. Няма смисъл работите ми да стоят в ателието, скрити под чаршафите. Това е начинът ми да се изразявам. Така ще бъда на „ти“ с моето изразно средство. С много мислене и много труд. Чувствам се много добре в тази творческа атмосфера.

Димитър СТОЙКОВ

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати