Плевенският актьор Георги Енчев: Децата обичат артистично да се изявяват

Култура
17.03.2020 | 16:27 ч.

Георги Енчев е актьор в ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен, и преподавател по „Актьорско майсторство“ в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Отскоро е специалист в Работно ателие „Щастливи и успешни заедно“ в Бизнес център „Глория палас“ – Плевен, където се реализира проект за деца и техните родители, с идеята да се изработи прагматична методика за откриване и развиване на талантите у подрастващите.

 

Включих се в този проект, защото винаги съм обичал да се занимавам с деца. Децата обичат артистично да се изявяват. Те го правят винаги вкъщи. Но в проекта ще работя с тях по-целенасочено и по-консултирано. Така те ще имат възможност да се занимават с артистични занимания по-организирано и по-контролирано.

В групата от деца за артистични занимания ще работим с нещо близко и познато за тях. Най-вече с приказки. Ще видим коя приказка ще изберем, за да я драматизираме. Като в процеса на драматизация ще имат възможност да осъзнаят и усвоят артистичните си умения. Идеята е да ги култивираме.

Всяко дете си има специфични особености. И тъй като няма универсално правило, е нужно да се подходи индивидуално при обучението му.

Така процедирам аз. Някои от децата имат нуждата да бъдат окуражавани, други да бъдат овладени, за трети е необходимо да бъдеш по-настойчив към тях, четвърти пък имат необходимост да ги предразположиш. Всяко дете изисква индивидуално отношение.

Любопитният момент в проекта е, че родителите също ще бъдат включени в заниманията на групата. И по този начин те самите ще могат да видят и осъзнаят реалните интереси на децата си. И доколко артистичните занимания на децата им ще са от полза, за да развият талантите си. Предстои да изградим тестова ситуация, в която ще разиграем приказката „Дядо вади ряпа“, като дядото и бабата ще бъдат родители. Така ще се провокира креативност и интеракция в заниманията.

Росен ХАДЖИЕВ

Снимки: авторът и личен архив

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати