Плевенски патриоти се включиха в историческа възстановка в Априлци

Общество
25.05.2015 | 13:01 ч.

Представители на регионалния клон на Национално дружество „Традиция” в Плевен се включиха на 24 май в историческа възстановка в гр. Априлци на местността "Черния паметник". Пред многобройната публика оживяха епохални моменти от Априлското възстание.

„Само девет глътки свобода е Новоселската република от 1876 г. - има я само 9 дни, но е със своя гражданска и военна власт. Въстанието се превръща в мярка за нравственост за всички, които по-сетне остават в българската история като горди и непокорени балканджии, пролели кръвта си за свободата на България“, сподели Милен Първанов, председател на регионалния клон на „Традиция“ .

Организатор на възстановката в Априлци бе “34-ти пехотен Троянски полк” - регионален клуб към Национално дружество“Традиция”. Участниците бяха над 200 - представители на регионалните клубове на Национално дружество „Традиция” от цялата страна. В ролята на хайдутин участие взе и небезизвестният Ути Бъчваров, който се превъплъти в истинска историческа личност от онези времена - виден жител на Априлци, заклал цялото си стадо, за да нахрани четниците.

След възстановката за всички присъстващи - участници и зрители, Ути Бъчваров сервира и курбан чорба, приготвена в огромен казан.