Плевенската филхармония с „Кристална лира“ за мегаконцерта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър“

Култура
03.11.2019 | 18:12 ч.

Плевенската филхармония спечели „Кристална лира“ за концерта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър". Новината обявиха от културния институт на страницата си в социалната мрежа фейсбук.

За 23-ти път Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus отличиха върховите постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство в България. Церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ се състоя традиционно на 1-ви ноември – Деня на народните будители, в Софийската национална опера и балет. Именно тогава Плевенската филхармония бе удостоена с „Кристална лира“. Тя беше номинирана в раздел "Оркестрово изкуство" за проекта „Най-доброто от Андрю Лойд Уебър“.

Интернационалният мюзикъл проект с най-доброто от Андрю Лойд Уебър бе представен при огромен успех за първи път в България на сцените във Варна и Зала 1 на НДК в столицата. В него Плевенската и Софийската филхармония си партнираха за първи път с изключителните мюзикъл изпълнители Джон Патридж (Англия), Ингве Гасой Ромдал (Норвегия), Саша Кребс (Германия), Шарлоте Хайнке (Германия), Беатрикс Райтерер (Италия), Люси Дяковска (България), както и с Националния филхармоничен хор. Под палката на Себастиан де Доменико за първи път в България прозвучаха уникални симфонични оркестрации, преди да бъдат представени на немскоговорящата европейска публика през 2020 година.

Наградите "Кристална лира" се определят от експертни жанрови комисии, които разглеждат постъпилите през годината предложения (в случая за периода 1 септември 2018 - 31 август 2019 г.) Номинациите се представят пред централната комисия в самия ден на церемонията и с гласуване членовете й определят новите отличени. Тази година предложенията са били 70, а категориите са общо 17. Няколко са и специалните призове, един от които е наградата на публиката, която гласува по електронен път в периода 15-30 октомври.

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати