Плевенската филхармония постави красив финал на сезона с концерт

Култура
16.07.2019 | 18:11 ч.

През 2019 година музикалният свят отбелязва 200-годишнината от рождението на Клара Шуман, Жак Офенбах и Франц фон Супе – трима ярки представители на своето поколение, записали завинаги имената си в историята на световната музикална култура. Последният за сезона концерт на Плевенската филхармония бе посветен на тях, както и на 145 години от рождението на Сергей Кусевицки. Поредният успешен сезон завърши и с две премиерни за Плевен изпълнения – клавирния концерт на Клара Шуман и концерта за контрабас на Сергей Кусевицки със солисти Венета Нейнска – пиано, и контабасиста Цветомир Лазаров.

На 11 юли съставът поднесе чудесна изненада на своите почитатели, като блестящо изпълни увертюрите на оперетите „Хубавата Елена” от Офенбах и „Леката кавалерия” от Супе. Под палката на своя главен диригент Деян Павлов филхармониците свириха вдъхновено и сърцато. Изящната мелодичност и бликащата жизнерадост, характерна за музиката на Жак Офенбах, определян като краля на популярната музика през 60-те години на 19 век, както и завладяваща празничност на „Леката кавалерия” от видния оперетен композитор Франц фон Супе доставиха удоволствие на многобройната публика в зала „Катя Попова” и заслужено бяха дълго аплодирани.

Концертът за контрабас и оркестър на Сергей Кусевицки е един от най-популярните за инструмента, защото самият автор е контрабасист, а не само световноизвестен диригент. (Цели 25 години Кусевицки дирижира един от най-големите оркестри в света – Бостънския симфоничен оркестър, композира и работи като педагог.) Изявеният български контрабасист Цветомир Лазаров – професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и инструменталист в камерен ансамбъл „Софийски солисти”, започва своето професионално развитие в плевенското музикално училище. За първи път той е солист на Плевенската филхармония и представи стилно и проникновено концерта на Кусевицки, който е повлиян от руската душевност и романтика. „С оркестъра се чувствах много добре, комфортно и едва ли това се дължи на сантименталните ми чувства. Това изпълнение може да се посвети и на нашия професор Тодор Тошев, защото тази година отбелязваме 100-годишнината от рождението му. Негова е заслугата за създаването на школата по контрабас в България. Много съм щастлив, че свирих на една сцена с моята учителка от музикалното училище Анна-Мария Пеева Солакова.”

Младата и много талантлива българска пианистка Венета Нейнска, която за първи път изпълнява единствения концерт на Клара Шуман на плевенска сцена, е позната на меломаните в града от изявата й с Доротея Доротеева – сопран, в камерен концерт през юли 2014. Но сега тя дебютира като солист в концерт на Плевенската филхармония. Изпълнител с богата душевност и чувствителност, Венета Нейнска ни потопи в емоционалния свят на Клара Шуман, а поетичната мечтателност на бавната част на концерта и великолепните диалози между пианото и соло виолончелото – Виктория Генова, докоснаха всеки човек в залата. (Клара Шуман – чаровна и уникална личност, е една от най-изтъкнатите пианисти на своето време, влиятелен композитор и педагог. Като съпруга на Роберт Шуман – ярък представител на романтизма, тя става първата изпълнителка на неговите творби, както и на тези на Йоханес Брамс и в продължение на 61 години концертира в цяла Европа.)

Мисълта на Роберт Шуман „Великата мисия на музиката е да разкрие дълбините на човешкото сърце” естествено кореспондира с този концерт – красив финал на сезона. С нетърпение очакваме през месец септември следващите изяви на Плевенската филхармония.

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът

 

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати