Плевенска филхармония с образователни концерти „Танцувай с мен”

Култура
06.12.2019 | 17:42 ч.

Целенасочено, системно и упорито Плевенската филхармония работи за своята публика – цел, която отдавна се е превърнала в традиция. И през този сезон от 17 октомври до 6 декември тя представи 16 концерта под мотото „Танцувай с мен” пред стотици ученици от плевенските училища с участието на Цветина Аспарухова и Мартин Месечков от Школата по спортни танци „Зорая” към читалище „Христо Ботев”, техните преподаватели Десислава Йотова и Милчо Петров. Под диригентството на Славей Тинчев, малките слушатели се запознаха наживо с танци от различни исторически епохи: от Виенската класика и Романтизма до музика от XXI век.

С малко думи и много музика детската публика се потопи във вълшебствата от звуци, чу и видя много различни танци, възхити се на прекрасните танцьори. В програмата бяха включени произведения от Йохан Щраус, Йоханес Брамс, Жак Офенбах, Карлос Гардел, Дмитрий Шостакович,  Петко Стайнов, Сикрет Гардън, Майкъл Джексън. „Това бе концерт – урок, поднесен професионално, разчупено, динамично, иновативно. Така се възпитава интерес към музиката и танца” – каза г-жа Галя Маринова – учител в ОУ „Йордан Йовков”.

Един след друг се заредиха красивите, изящни и огнени изпълнения на Десислава Йотова и Милчо Петров, Цветина Аспарухова и Мартин Месечков в елегантния валс № 2 от Шостакович, жизнерадостния кан-кан от оперетата „Орфей в Ада” на Офенбах, аржентинското танго по музика на Карлос Гардел – „Por Una Cabeza”, огненото пасо добле по музиката на Паскуал Маркина Надо, кубинската румба – песен на Сикрет Гардън от филма „Тайната градина” и „лунната походка” на Майкъл Джексън – песента „Smooth criminal” на Краля на поп музиката от филма „Лунен пътешественик”.

Техните танци бяха редувани с Унгарски танц № 1 от Брамс, „Трич-трач” полка от Щраус и популярната „Ръченица” из симфоничната сюита „Тракийски танци” от Петко Стайнов.

Бурно и спонтанно публиката реагираше на всяко изпълнение с аплодисменти и възгласи „още, още…”. Но градусът на емоциите завладяваше залата в края на всеки концерт, когато Милчо Петров правеше демонстрации на танци от Fortnite, последвани от участието на всички деца, присъстващи в залата.

Ето част от впечатленията на преподаватели от различни училища:

Галя Маринова – учител в ОУ „Йордан Йовков”: „Концертът е подходящ за ученици, поднесен забавно, развлекателно и дава информация, която в сух вид не би предизвикала достатъчен интерес. Информацията за произведенията и танците на водещия Асен Антонов бе стегната и последвана от демонстрации, а пряката комуникация водеше до активно участие на слушателите и заинтригува дори малките ученици.”

Лили Грозева – класен ръководител на IIА клас в ОУ „Св. Климент Охридски”: „Концертът на Плевенската филхармония беше много хубав, произведенията приятни за слушане и сполучливо подбрани, така че провокираха интереса на учениците към музикалното изкуство и към танците. Децата слушаха с внимание, искрено се забавляваха и когато концертът свърши, спонтанно споделиха, че много им е харесал.”

Ваня Колева – класен ръководител на IIБ клас в НУИ „Панайот Пипков”: „Децата преживяха един час в света на изкуството. Вписаха се в атмосферата естествено: забавляваха се, но и научиха, че музиката и танца са се развили през вековете. А накрая всички заедно – танцьори и публика, изпълниха „лунната походка” на Майкъл Джексън и танцуваха популярните сред децата танци Fortnite! Благодарим на Плевенската филхармония и диригента Славей Тинчев, на водещата Августина Серафимова и на талантливите танцьори от школа „Зорая”  към читалище „Христо Ботев”  за прекрасната емоция! Очакваме новите им проекти!”

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати