Плевен: Заловиха четирима иманяри, докато копаят в античното селище Утус

Крими
12.02.2019 | 16:31 ч.

Полицейска акция за противодействие на престъпления, свързани с "културно-исторически ценности" на територията на община Гулянци, е проведена в понеделник след обяд. При обход в землището на село Милковица в границите на антично селище Утус са установени 32-годишен, 42-годишен, 43-годишен и 18-годишен, и четиримата от град Гулянци, в момента, в който извършвали теренни разкопки, съобщи Областната дирекция на МВР в Плевен.

Мъжете без надлежно разрешително извършвали изкопни дейности в търсене на археологически обекти, като използвали технически средства и МПС. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед и на лек автомобил "Форд Мондео". Иззети са като веществени доказателства металотърсач, две криви и две прави лопати, пет метални къса с различна форма, наподобяващи антични монети с релефни изображения, както и автомобилът.

При последващо претърсване в условията на неотложност в дома на 32-годишния в Гулянци са намерени и иззети елипсовидна част за металдетектор, метален къс с дължина 7.5 см, два метални къса с кръгла форма и различен релеф и 15 метални предмета с кръгла форма и различен диаметър и с различен по вид релеф. В дома на 18-годишния са намерени металотърсач и три артефакта - метален къс със сферична неправилна форма - 15 мм, каменен къс с правоъгълна форма, с приблизителни размери 80/40/8 мм и предмет от неопределено вещество с дъговидна форма, заострен в единия край и канал с широчина 11 мм в другия край. Предстои назначаване на експертизи. Извършителите са задържани за срок до 24 часа. Полицейските действия са под ръководството на окръжен прокурор.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Може да е умна,

пък да не го показва?

- А може да е тъпа

и да не го крие!

АРХИВ | изберете две дати