Плевен: Връчват наградите от музикален конкурс по стихове на Ботев

Общество
27.05.2015 | 10:28 ч.

На церемония днес във Военния клуб на Плевен ще бъдат обявени имената на победителите и връчени наградите от конкурса на Сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов“ - Плевен за написване на музикален фон по стихотворение на Христо Ботев. Представянето на участниците ще започна в 15 часа, съобщи Радослав Георгиев, председател на Сдружението.

 

Както „Посоки“ писа, поредната патриотична инициатива на Сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов“ - Плевен бе насочена към учениците от 1 до 11 клас на учебните заведения от Плевен и региона. Участниците в настоящия конкурс имаха за задача да напишат музикален фон на стихотворение на Христо Ботев и да представят предложенията си на 27 май от 15.00 часа във Военния клуб в Плевен.

 

Музикалният фон може да включва свободни компилации на съществуващи български музикални произведения в различни стилове - класика, поп, рок, фолклор. Изискванията са музикалният съпровод да се състои от музикално въведение в рамките на 10 - 15 сек, основна /същинска/ част около 3 до 4,5 мин, заключителната част е 8- 10 сек. Критериите за оценка са удачност на избраната музика, съответствие на музиката с поетичното съдържание и доброто рецитиране на стихотворението или изразителното му четене са бонус в оценката. Най-добре представилите се ще получат грамоти и парични награди. За първо място наградата е 110 лв., за второ - 70 лв., и за трето място - 50 лв.

Оценяването днес е поверено на компетентно жури, в състава на което са включени музикален експерт, литературен експерт и театрал.