Плевен: Вампирска сага и любов на балкански кинофест

Общество
10.08.2015 | 19:03 ч.

При висок интерес започнаха Дните на балканското кино в Плевен„Местният вампир” /Черна гора/ и „Плодовете на нара” /Турция/ бяха първите филми, показани в Летния театър в рамките на Фестивала за  филми от Югоизточна Европа SEEaParis. Дните се организират от Община Плевен и Фондация „Балканика”.

 

В петък, 14 август, също от 21.00 часа предстои прожекцията на българския мюзикъл „Малка нощна приказка” на режисьора Николай АкимовСценарист е Людмил Станев, камера - Димитър Гочев, Ненад Бороевич, музика - Румен Тосков. В ролите плевенската публика ще види Калофер Христов, Александър Косев, Николай Урумов, Мая Новоселска, Тодор Колев, Димитър Рачков, Надя Конакчиева, Стефания Колева, Радослав Сентова, Ваня Щерева. Малкият Мишо и баща му живеят в голяма къща с много наематели. След скандал между родителите, майка му напуска дома и десет дни преди Коледа двамата мъже трябва  сами да се справят с живота. Докато бащата - лекар хирург, дава нощни смени в болницата, съседите се редуват да се грижат за момчето. Мишо си представя всеки от тях като герой на фантастични истории - приказки, които той измисля и заедно с това  прави различни планове с надеждата да върне майка си вкъщи.

 

В събота, 15 август, ще бъде излъчена словенската трагикомедия „Циганският Шанхай”. Филмът е получил награда за сценарий и на MontrealWorldFilmFestival. Режисьор е Марко Набережниксценарист - Марко Набережник. В ролите:Вишар Вишка, Асли Байрам, Сенад Басич, Марюта Сламич

 

„Циганският Шанхай” е любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганската фамилия Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва една история за четири поколения. Белмондо - главният герой на филма, е цигански цар, който решава да създаде свое собствено циганско село. Той го кръщава Шанхай. Белмондо върти успешна търговия с контрабандни стоки и неговата власт и влияние растат. Дори успява да спечели местната полиция и местните власти на своя страна, които му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходен, бизнесът заплашва да застраши  живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство, или да жертва личното си щастие заради печалбите ?...„Циганският Шанхай” е една история за копнеж по щастието, разказ за любов и семейни връзки, в който сълзите са преплетени със смях.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати