Плевен в Програма за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България

Общество
31.03.2015 | 16:08 ч.

„Програмата за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България ще включва петте области - Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.“

Това е съобщил зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов по време на заседание днес на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район в Монтана.

 

Зам.-министър Аспарухов е подчертал, че районите за въздействие са определени като географски области с най-ясно изразени негативни тенденции и влошени демографски, социални и икономически показатели. Те ще служат за проучване, анализ и формулиране на мерките за преодоляване на тези тенденции. Прилагането на тези мерки в целенасочените програми за икономическо възстановяване ще включват територията на целия район за планиране. Такова беше и решението, което взе Съвета на днешното си заседание.

“Няма бедни райони. Има райони с неизползвани възможности на територията, какъвто е и Северозападния“, е казал още Аспарухов и е подчертал активната работа, в последните месеци, на областните и регионалните съвети за развитие, като форуми, които да обсъждат и предлагат решения и конкретни проекти за възраждането и развитието на регионите. „Имаме амбицията да утвърдим и Националния съвет за регионално развитие към министъра на регионалното развитие и благоустройството като орган, който да обобщава и систематизира предложенията на регионалните съвети и да формира държавна политика за развитие на българските региони“, е казал още зам.-министърът.

Пред членовете на Регионалния съвет за развитие е представена Програма Interreg V-A Румъния–България и актуална информация относно предстоящи покани за кандидатстване с проектни предложения, както и информация за стартиране на Оперативните програми и мерките, които първоначално ще бъдат отворени за изпълнението им. Присъстващите на заседанието са били запознати и с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и с етапа на изпълнение на територията на района.

 
Печатни издания

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати