Плевен: УМБАЛ „Д-р Георги Странски” получи два апарата от "Българската Коледа"

Здраве
03.12.2018 | 15:55 ч.

Апарат за ударно-вълнова терапия и апарат за контролирана церебрална хипотермия получиха съответно клиниките по физикална и рехабилитационна медицина и тази по неонатология в плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Странски”. Началниците на клиниките доц. д-р Мая Кръстанова, д. м., и доц. д-р Виктория Атанасова, д. м., искрено благодариха за дарението и заявиха, че апаратурата е важна за лечението на техните пациенти.

Ударно-вълновата терапия е съвременен  неинвазивен метод за лечение на болката в опорно-двигателния апарат. Ефектите от нея са бързо и немедикаментозно лечение на болката, ускоряване регенерацията на клетките, подобряване на кръвната циркулация.

Терапията е с широк кръг на приложение от ортопедични до мускулно-скелетни и неврологични болкови синдроми и заболявания. Основният терапевтичен ефект е механично въздействие. Апаратът може да се прилага както при възрастни, така и при деца, като в случая ще го използваме предимно за лечение на деца с детска церебрална парализа и за научни цели, заяви доц. д-р Кръстанова, която добави, че такъв апарат няма на много места в страната, и припомни, че клиниката разполага с цял салон за лечение на деца, оборудван пак по „Българската Коледа” преди няколко години. Клиниката лекува пациенти от цяла Северна България и е център за обучение на бъдещи медици, рехабилитатори, ерготерапевти, медицински сестри, акушерки  и козметици.

“За поредна година "Българската Коледа" дарява на нашата клиника апаратура. Тази година става въпрос за специален апарат, с който се лекуват новородени деца, родени в тежка асфиксия. Това е модерен метод за лечение, който вече е рутинен в повечето развити страни. У нас по обясними причини това лечение е недостъпно за болшинството болници - мисля, че само в 3 или 4 неонатологични звена имат такъв апарат, разказва доц. д-р Виктория Атанасова, шеф на Неонатологията в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” - Плевен.

Асфиксията при новородените (клиничен проблем, свързан с недостиг на кислород преди или по време на раждането) е от огромно медицинско и социално значение, добавя тя. Основният орган, който страда, е мозъкът. При тежките форми на асфиксия уврежданията в него са необратими и водят до дългосрочни неврологични проблеми и инвалидизация. Лечението с хипотермия намалява увредите в мозъка след преживяна асфиксия и така прогнозата при тези деца е значително по-оптимистична, казва доц. д-р Атанасова и добавя: ”Миналата година получихме чрез "Българската Коледа" един друг апарат - за церебрално мониториране, който реално е най-важното диагностично допълнение към апарата за контролирана хипотермия. Така че сега ние разполагаме с двата апарата, които заедно биха ни дали възможност за по-качествено лечение и по-прецизно мониториране на деца, родени в асфиксия.

Изключително сме благодарни на "Българската Коледа", че при съвременното недостатъчно финансирано здравеопазване в държавните болници (включително и университетските) ни помагат да поддържаме добър стандарт на медицински грижи", завърши доц. д-р Атанасова. Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Д-р Г.Странски” – Плевен е с най-високото  ниво на неонатологично лечение, като приема деца за лечение от широк ареал – централна Северна България.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Карам си към село и гледам един седи до пътя с някаква раница. Дига ми палец… аз се усмихнах… ей няма нищо по-яко от това, непознат да ти лайкне колата!

АРХИВ | изберете две дати