Плевен сведе глава пред освободителите си /Снимки/

Общество
10.12.2015 | 12:34 ч.

С много гости и празнично настроение Плевен отбеляза 138-ата годишнина от своето Освобождение. Всяка година на 10 декември плевенчани засвидетелстват своята почит и признателност към хилядите загинали в славната Плевенска епопея през 1877 г. Падането на Плевен на тази паметна дата, след три кървави щурма и тримесечна обсада, е повратния момент в Руско-турската освободителна война 1877-78 година.

 

Тържественият ритуал за 138-ата годишнина от Освобождението на Плевен започна в 11 ч. на централния площад „Възраждане“ с посрещане на официалните лица. Сред гостите бяха председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, народни представители, представители на дипломатически мисии от страните, участнички в съюзническата армия. За честванията на 10 декември в града е и петчленна делегация от побратимения на Плевен Ростов на Дон. Своята почит към хилядите, дали живота си за свободен Плевен, отдадоха  и представители на държавната и местна власт, областният управител Ралица Добрева, кметът на Плевен Георг Спартански, общински съветници, представители на културни институти, десетки граждани.

В началото на тържествената церемония Председателят на НС Цецка Цачева прие почетната рота, след което по традиция за празника Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от храмове в града отслужиха заупокойна молитва пред Параклисмавзолей „Св.Георги Победоносец“. Слова по повод Десети декември произнесоха кметът Георг Спартански и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

 

Кметът Георг Спартански започна

словото си със стихотворението на Георги

Константинов „Балада за низшите чинове“

Градоначалникът посочи, че във времена, в които се делим на „фили“ и „фоби“, и някак си встрани от нас остават безименните, низшите чинове, без които няма победа, слава, свобода, бъдеще и държава. Той се върна назад във времето, към детските си години и първото си посещение на Скобелевия парк и Костницата. „Най-голямо впечатление тогава ми направи една малка, скромна кутийка с детски къдрици. Тя дълги години беше в тази Костница“, разказа Спартански. Кутийката е скъпа реликва за безименен солдат, носел я близо до сърцето си по време на битките, с надеждата тя да му помогне да избегне смъртта. „За зла орис тези къдрици не са успели да спасят живота на този безименен войник, който е останал завинаги край Плевен, както и още десетки хиляди като него, за да ни има нас, за да го има Плевен, за да я има България“, каза Спартански. И призова: “Нека отдаден дължимото именно на тези, безименните герои, за които не стигаха златните ордени, но които безапелационно поднесоха своите глави пред олтара за Освобождението на България. Тези, за които ние сме длъжни освен славата, да съхраним и паметта за тях. За да ни има, за да сме достойни като българи, за да я има европейска България!“

 

Цецка Цачева: 10 декември 1877 г. е дата, която се

вписва с ярки букви в историята не само на България,

но и на целия модерен, демократичен, европейски свят

„10 декември 1877 г. е дата, която се вписва с ярки букви в историята не само на България, но и на целия модерен, демократичен, европейски свят“, заяви в словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя отбеляза, че зад тази битка и победа стоят човешки съдби и ние трябва да помним и безименния героизъм както на воините, така и на нашите далечни предци. „Първите години след Освобождението на Плевен са години на градеж и стопански подем и това е така, защото още нашите деди са разчели, че можем да бъдем силни, когато сме единни“, посочи Цецка Цачева. И още: "Сега живеем в сложни, непредсказуеми временазаплахи за ценностите на обединена Европа ни срещат много често. Но аз съм убедена, че когато преодолеем вътрешните противоречия, тогава, когато следваме каузата си за сътворяване, каузата за благоденстване на нашия град, на нашата държава, на цялата ни европейска общност, то няма сила, която да се изправи и да ни раздели. Ние сме длъжни като граждани на България да предадем на идното поколение тази дълбока почит, която засвидетелстваме към падналите в окопите и на чиито кости днес е съградена свободата на България“.

За 10 декември Плевен получи и много поздравителни адреси. В знак на признателност към паметта на героите, дали живота си за свободна България, бяха поднесени венци и цветя пред Вечния огън на Параклис - мавзолей „Св.Георги Победоносец“. Сведени бяха глави и в минута мълчание.

Тържественият концерт по повод 10 декември тази година започна в 12.30 ч. в ДКТ „Иван Радоев“ и бе с участието на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“.

 

Ирен ТОМОВА