Плевен ще бъде домакин на Национална среща на музеите

Общество
12.10.2015 | 09:22 ч.

Национална културна среща, изложби и концерти са част от акцентите за тази седмица в културния афиш на Плевен.

 

Седмицата започва с откриване на изложба на художници, участвали в проекта „Пространство”, финансиран от Община Плевен. Експозицията ще бъде представена в Художествена галерия „Илия Бешков“, откриването е днес от 17:00 часа.

 

Следващата проява е в сряда, 14 октомври, когато ще бъде представен  алманахът "Светопис" на Дружество "Мизия". Представянето е от 14:30 ч. в Галерия „Колекция Дарение Светлин Русев". 

 

От 14 до 16 октомври ХГ „Илия Бешков” в партньорство с Регионалния исторически музей, Община Плевен и Министерството на културатадирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” организират Трета национална среща на тема „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Срещата ще се проведе в ХГ „Илия Бешков” - Плевен, официалното откриване е на 15 октомври /четвъртък/ в 9:30 часа.

 

Отново на 15 октомври културният афиш включва и Вечер, посветена на Маестро Христо Бръмбаров. По време на нея Александър Абаджиев ще представи филм и книга за Маестрото и тримата велики български баси Борис Христов, Николай  Гяуров и Никола Гюзелев. Срещата е от 17:00 ч. в Галерия  "Колекция Дарение Светлин Русев".

 

За финал е концертът на именитата цигуларка Яна Зеленогорскастудентка от класа на Ангел Станков в НМА, София. Той ще се състои на 16 октомври, петък, от 17 часа в Галерия „Колекция Дарение Светлин Русев“. На рояла ще бъде Мария Елена Средова. В програмата ще звучат Моцарт, Бах, Паганини, Бетовен.