Плевен с театрален празник за годишнината от рождението на Марк Твен

Общество
11.12.2015 | 15:15 ч.

Театрален празник на български и английски език под надслов „Двете страни на живота" /„Two Sides of Life"/ организира днес Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. Поводът е 180-ата годишнина от рождението на американския журналист, хуморист и любим детски писател Марк Твен. Тържеството е днес от 15,30 ч. в Арт залата на РБ "Христо Смирненски".

 

Работейки по програмата „Насърчаване на четенето чрез писане и театър", детският отдел и отдел „Чужди езици" на библиотеката е поканил тази година и още две образователни институции да се включат в отбелязването на тази годишнина - това са Педагогическият колеж към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий " и Гимназията с преподаване на чужди езици в Плевен. Така днес с различна театрална техника - куклен театър, и на родния за Марк Твен английски език студенти от първи, втори и трети курс на специалностите предучилищна и начална училищна педагогика с английски език, под ръководството на ас. М. Гаврилова, ще пресъздадат една от най-запомнящите се сцени от любимата детска книга „Принцът и просякът".

 

„Убедени сме, че доброто партньорство и взаимодействие между библиотеката, Педагогическия колеж и гимназията са в полза на децата на Плевен и в интерес на тяхното личностно развитие и възможност за изява. Това е поредната съвместна проява на трите институции“, сподели доц. д-р Теодора Вълова, зам.-директор на Педагогическия колеж. И допълни: „Добрата комуникация между директорите на Регионалната библиотека, Педагогическия колеж и ГПЧЕ - Аня Михова, доц. д-р Росица Димкова и Ю. Тодоров, е с цел популяризиране на дългогодишния педагогически опит на университетските преподаватели и учителите от Гимназията с преподаване на чужди езици при използването на съвременни практики за насърчаване на четенето в Регионалната библиотека. В атрактивните специалности на колежа - „Начална училищна педагогика и английски език“ и „Предучилищна педагогика и английски език“, се подготвят педагози със степен “професионален бакалавър” и професионална квалификация „педагог, начален/детски учител и начален учител по английски език“. Усвояването на езикови знания и умения по английски език е с цел преподаване в предучилищната степен и в началния етап на общообразователното училище и е съобразено с международните стандарти за ранна чуждоезикова подготовка“.

Днешното събитие е част и от Национална стратегия, по която България ще работи до 2020 г., а и след това - Националната стратегия за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността.