Плевен: С музика, признателност и любов към Карамишева

Култура
29.10.2019 | 18:56 ч.

От 24 до 26 октомври в Плевен се проведоха Клавирни фестивални дни „Елеонора Карамишева”, посветени на 80-годишнината на именитата пианистка. Организатор на този първи по рода си форум е Царина Маринкова – Крайнчан, а нейната инициатива бе подкрепена от Община Плевен, Плевенската филхармония, читалище „Съгласие”, печатница „Ивко” и др.

Откриването бе на 24 октомври на сцената в зала „Катя Попова”, където четирима ученици на Елеонора Карамишева бяха пристигнали от Австрия, Германия и Словения, за

да поднесат своята благодарност и признателност.

 

Владимир Попов бе първият, който изпълни „Хроматична фантазия и фуга” от Й. С. Бах, а след него Марин Петров поднесе премиерно Соната за пиано № 5 от Устволская. Дуо „Антима” – Царина Маринкова – Крайнчан и Анна Антипова, ни впечатли със Соната за цигулка и пиано № 3 от Григ, а Константин Костов ни потопи в сферата на джаза със своите свободни импровизации, които започнаха с „Молитва” за здраве и дълголетие на г-жа Карамишева. Водещата проф. д. н. Марияна Булева представи изпълнителите с техните впечатляващи творчески биографии.

Плевенската филхармония се включи в Клавирни фестивални дни с концерт на 25 октомври в читалище „Съгласие”. Под палката на Инна Диловска, която завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” през 2010 година в класа по пиано на Елеонора Карамишева, се изявиха солистите Владимир Попов, Царина Маринкова – Крайнчан, Биляна Цинликова, Албена Стоянова и Иво Върбанов. В програмата бяха включени Концерт за пиано и оркестър № 3 от Бетовен, „Брилянтно капричио” от Менделсон, II и III част на клавирния концерт на Клара Шуман и „Анданте спианато и голям брилянтен полонез” от Фредерик Шопен. (За съжаление, очакваната световна премиера на Концерт за пиано и оркестър, оп. 214 на Албена Петрович – Врачанска, написан специално и посветен на Елеонора Карамишева, не се състоя поради заболяване на солистката Ваня Пешева.)

В празничната атмосфера на зала „Емил Димитров”, пропита от чувства на възхищение, признателност и обич, проф. д. н. Марияна Булева – близък приятел и колега на Карамишева, поднесе своето слово по случай 80-годишния й юбилей. Тя подчерта, че „Елеонора Карамишева е сред ярките фигури на българската музикална култура – сред личностите, които са нейни съзидатели и живи символи на уникалните й национални характеристики”. Малко необичайно, но продиктувано от желанието да се представят повече възпитаници, прекрасният Трети клавирен концерт на Бетовен бе „поделен” между двама солисти, пристигнали от Холандия и Великобритания. Албена Стоянова солира в първата част на концерта, а Иво Върбанов – във II и III част. Владимир Попов изпълни „Брилянтно капричио” от Менделсон, а Биляна Цинликова с проникновената си интерпретация ни потопи в емоционалния свят на Клара Шуман – II и III част от нейния единствен концерт за пиано. Вторият празничен концерт завърши с прекрасното изпълнение на Царина Маринкова на поетично красивата и виртуозна пиеса „Анданте спианато и голям брилянтен полонез” от Шопен.

Много цветя, поздрави и думи на признателност от нейни възпитаници, сега концертиращи пианисти и преподаватели в различни страни по света, признание за успехите и пожелания за здраве, творческо дълголетие и ползотворни години получи Елеонора Карамишева. В знак на уважение и признателност за нейната всеотдайност и принос в музикалния живот на Плевен, Милен Яков – временно изпълняващ длъжността кмет на община Плевен, й връчи почетен плакет.

Клавирните фестивални дни

продължиха и в съботния ден (26 октомври) с два концерта с камерна музика в зала „Катя Попова”. В тях участваха дуо „Антима”, което имахме удоволствие този път да чуем със Соната за цигулка и пиано, опус 10 № 3 от Лудвиг ван Бетовен и дуото Йоланта Смолянова – пиано, и Любомира Тодорова – цигулка, която пристигна от Швейцария. Йоланта и Любомира поднесоха своята стилна и проникновена интерпретация на Соната за цигулка и пиано № 2, оп. 94 от Сергей Прокофиев – музикален поздрав за г-жа Карамишева.

В последния от фестивалните концерти участваха ученици, колеги и съмишленици на Елеонора Карамишева. Трогателна изненада ни поднесоха вокален състав „Евъргрийн” при НУИ „Панайот Пипков” с диригент Диана Русева и акомпанимент Жанета Русева, които изпълниха песента „Чуй ме” (музика Красимир Гюлмезов, текст Мариана Попова) и Кристиан Цанков – внук на Елеонора Карамишева, който я зарадва с три песни, като в последната от тях се включи Константин Костов. Дуо Силвия Стоянова и Петър Стоянов поднесоха своя поздрав с Концертино от Марсел Бийч, а дуо Десислава Вълчанова – Цанкова и Венелин Цанков – поетичната „Елегия” от Ангел Заберски. Години назад ни върна изпълнението на дуо Владимир Попов и Александра Амариеи (Румъния), които изпълниха Вариации „Песенни послания във времето”, композирани от Владимир по повод 50-годишния юбилей на НУИ „Панайот Пипков” (2010 г.). Отличена с I награда, композицията е изпълнена тогава премиерно от него и преподавателката му Елеонора Карамишева. Празничното настроение бе повишено от искрящите два славянски танца оп. 46, № 1 и № 2 от Антонин Дворжак, изпълнени от дуо Дора и Анастас Славчеви. Финалния акорд постави Ростислав Йовчев със Соната № 3 от бразилския композитор Клаудио Санторо. В качеството си на заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци той поднесе на Елеонора Карамишева поздравителен адрес и „Златна лира” за принос в развитието на българската музикална култура и нейната 80-годишнина.

В рамките на Клавирните фестивални дни „Елеонора Карамишева” на 25 октомври в НУИ „Панайот Пипков” се състоя вдъхновяваща творческа среща на тема „Джазът като форма на общуване” с лектор Константин Костов – възпитаник на училището, който активно концертира в Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия, Полша, Русия и Япония, а от 2008 г. е доцент по джаз-пиано в Музикалната академия в Мюнхен – Германия. Неговите думи със сигурност мотивираха всички присъстващите ученици и преподаватели, защото потвърдиха тезата, че талантът е само едно начало, което трябва упорито и ежедневно да се развива и усъвършенства, за да успее да се реализира.

Три дни, наситени с много музика, уважение, признателност, респект и обич. Три дни, които се надяваме да станат традиция. Три дни, за които Елеонора Карамишева написа: „Благодаря на моите любими ученици, които организираха и сътвориха празничните фестивални дни за мен! Благодаря за забележителните концертни изяви, благодаря за любовта и уважението към мен! Почувствах се много специална и разбрах, че животът ми не е минал напразно! Обичам ви, мои мили!!!”.

Честит юбилей! Бъдете здрава, щастлива и обградена с любов, за да продължите да вдъхновявате, госпожо Карамишева!

 

Елеонора Карамишева – пианист и педагог, е родена в София. На 6-годишна възраст започва да свири при известната клавирна педагожка Лукса Пашовска в град Плевен. Първия си самостоятелен концерт изнася на 12-годишна възраст, а през 1954 г. се явява на Второто общобългарско състезание за певци и инструменталисти, където е отличена с награда и е приета да учи в Интерната за даровити деца и юноши музиканти в София. Пиано учи при проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек, Величка Савова, Богомил Стършенов, а камерна музика при проф. Магнев и проф. Кугийски. Завършва Националната музикална академия през 1962 г.

Карамишева има многобройни солови рецитали, концерти с камерни състави и като солист на Плевенската филхармония и други симфонични оркестри в страната. Целият й професионален път на клавирен педагог е в СМУ „Панайот Пипков” – Плевен (дн. НУИ). Педагогическата й дейност е съчетана с концерти в София, цялата страна и чужбина в дуо с цигуларката Димитрина Табакова и в състава на Плевенско клавирно трио с Йовка Йорданова – цигулка, и Малина Каракашева – виолончело.

Като педагог Карамишева продължава Плевенската клавирна школа и делото на своята учителка Лукса Пашовска. Много от учениците й са носители на призови награди от национални и международни конкурси. Нейни възпитаници продължават обучението си във висшите музикални академии в България и в чужбина. Много от тях се реализират като концертиращи пианисти и педагози не само в страната, но и в Европа, Америка, Канада, Китай.

Елеонора Карамишева е била член на жури на националните конкурси „Светослав Обретенов” – Провадия, „Панчо Владигеров” – Шумен, „Димитър Ненов” – Разград, конкурса за руска музика в Плевен и София. За педагогическата си дейност е удостоена с орден „Кирил и Методий” II степен, „Сребърна лираи „Златна значка” на СБМТД, грамоти и почетни знаци.

Августина СЕРАФИМОВА

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати