Плевен: Регионалната библиотека представи изложба за 90 години от рождението на Йордан Радичков

Култура
31.10.2019 | 14:00 ч.

2019-а година бележи 90 години от рождението на писателя Йордан Радичков. По този повод в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен, е представена изложба „Магьосникът на думите“.

С експонирането на заглавия от богатата библиотечна колекция изложбата разкрива многоликия човек и творец Радичков. Представено е книжовното богатство за него, което библиотеката притежава - спомени, литературни анализи, очерци, монографии и студии за Радичковото творчество. Посетителите на експозицията могат да разгледат и постерите, представящи животописа, наградите и отличията, снимки и мисли на Йордан Радичков - едно от най-емблематичните имена в новата българска литература. По оригинален начин е представен творецът в шаржове от известни български художници - Светлин Русев, Дечко Узунов, Борис Димовски и др.

 

Йордан Димитров Радичков е роден на 24.10.1929 г. в село Калиманица, област Монтана. Завършва основно училище в родното си село и гимназия в град Берковица (1947). Започва кариерата си като редактор и кореспондент на вестник "Вечерни новини", като започва да пише кратки разкази, очерци и импресии, за да стигне до сборниците разкази, романите и пиесите. Радичков не е само майстор на словото. С думите той успява да докосне най-тънките струни, от които си припомняме човечността. Йордан Радичков е един от най-обичаните ни автори, с когото са израснали поколения българи, които са го откривали и в детска възраст, и в зрелите си години. 

Радичков е удостоен с много отличия и награди, както в България, така и в чужбина. Носител е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур”(1984) за белетристика и на Кралския шведски орден „Полярна звезда”(1988). През 1996 г. за книгата си „Малки жабешки истории” е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга.

В България е носител на наградите: голяма награда за литература „Добри Чинтулов”(1980), награда „Аскеер”(1996) за цялостен принос в развитието на театралното изкуство, национална литературна награда „Петко Славейков”(1998), голяма награда за литература на Софийски университет „Св.Климент Охридски”(2001). През 2000 г. Йордан Радичков е удостоен с орден „Стара планина” I степен за цялостен принос в българската култура. През 2003 г. е удостоен и с държавната награда за култура „Паисий Хилендарски”.
Големият български писател умира в София на 21 януари 2004 година.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати