Плевен: Първо сержантско звание за специализанти в Долна Митрополия

Общество
30.11.2014 | 12:23 ч.

Ритуал по производство в първо сержантско звание на специализантите от курс „Младши сержант - първи модул” се проведе в Учебна авиационна група /УАГ/ „Георги Бенковски” - Долна Митрополия.

Мероприятието бе открито от н-ка на „Център за подготовка и обучение” подполк. Мануш Христов. В словото си той се позовава на историческите факти от миналото на българския подофицерски корпус за нуждата и значението на сержантския състав. „Историята на тази категория състав, в която ви предстои да се влеете е славна и богата. Прехвърляйки мост от миналото към настоящето и бъдещето, ние следва да бъдем наясно, че предизвикателствата пред вас и възможностите да докажете себе си са също толкова големи и реални, както тези, които са стояли пред нашите бащи и деди. Само броени дни след този тържествен момент вие ще почувствате върху плещите си възложените ви отговорности като лидери, които ще отговарят едновременно както за обучението, така и за възпитанието на своите подчинени.”

Удостоверенията и пагоните на новопроизведените сержанти бяха връчени от Командира на 3-та авиационна база Граф Игнатиево - бригаден генерал Иван Лалов. Той ги приветства за постигнатите високи резултати по време на обучението си и им пожела да съхранят и вложат същият ентусиазъм и на новите длъжности. Поздравителен адрес изпрати и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. В него се казва: „Това е важен момент за цялото ни общество, защото в редиците на Българската армия се влива ново попълнение подготвени кадри, които убедени сме, ще вложат целия си професионализъм и компетентност при изпълнението на своя воински дълг. Удовлетворени сме, че УАГ „Георги Бенковски” остава достойна емблема на Плевенска област и България с доказаното ниво на подготовка и успешна реализация.”

За постигнати отлични резултати бяха наградени мл. сержант Цветан Енчев от военно формирование 28000 Граф Игнатиево и мл.сержант Мирослава Колева от военно формирование 34920 Хасково.

В слово - отговор от името на специализантите мл. сержант Колева заяви: „ние разбрахме и осмислихме теоретичните постановки за лидера и неговото място и отговорност за всеки един член на воинската група и колектив. Изказваме своята благодарност към нашите преподаватели и инструктори, които не пожалиха труд и усилия да ни научат и подготвят за новото начало, към което вече се отправяме.”

Кулминация на мероприятието бяха демонстрациите от обучаемите. Изпълнени бяха различни нормативи от огневата подготовка - заемане на положение за стрелба, разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников” и пистолет „Макаров”, хвърляне на настъпателна граната в пеши строй от място.

Голям интерес предизвика и оръжейната изложба „Оръжието на БА от Освобождението до Втората световна война”, представена от регионален клуб „Традиция - Васил Ганчев Плевналията”.

 

Снимки: Ирена Ангелова