Плевен: Профилакториумът в Къртожабене ще се превърне в Дом за италиански пенсионери

Общество
11.06.2019 | 14:08 ч.

Бившият профилакториум в село Къртожабене, който беше част от активите на някогашната рафинерия „Плама“, да се превърне в Дом за стари хора за италиански пенсионери. Това предвижда инвестиционният проект, който бе представен днес в конферентната зала на хотел „Ростов“.

В представянето участваха Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции към БТПП, Райна Миткова, управител на компанията EOS, която е сегашният собственик на профилакториума, и представители на партньорите по проекта - арх. Невяна Иванчева, зам.-кмет на Плевен, и проф. д-р Силвия Янкуловска, декан на факултет „Обществено здраве“ в плевенския Медицински университет.

Проектът е разработен от фирма „Интрак“ ЕООД. Профилакториумът е на 12 км от Плевен. Намира се в красива местност от ждрелото на река Чернелка. Построен е 1983 г. – пететажна тухлена сграда. Разгънатата застроена площ е 7 896 кв. м. Има двор от 16,5 дка със спортни площадки. Имотът e със собствен водоизточник и канализация на септични ями. Има още и гараж за леки коли, рехабилитационен блок на два етажа – с водолечение и помещение за нагревки. До профилакториума се стига по асфалтов път, съобщи Владимир Томов.

„Хубавото е, че профилакториумът е строен по старите правила, които са съществували до 2011 г., и отговаря на всички изисквания, като големина на стаите, на коридорите и т. н. Близо е до Плевен и има много обекти за посещения. В града е Медицинският университет, който може да осигури необходимите кадри за такъв дом. В него учат и над 250 студенти от Италия“, допълни Владимир Томов.

Според направените разчети необходимата инвестиция за придобиване на профилакториума е 1 250 000 евро /158 евро на кв. м/. Примерната допълнителна инвестиция за ремонт и оборудване до ниво спа хотел с три звезди е 1 400 000 евро. Капацитетът е за 156 гости. Ще се предлагат 18 единични стаи за по 1000 евро на месец, 60 двойни стаи за по 800 евро на легло и 6 тройни стаи за по 700 евро на легло. Очакваният годишен приход е 1 807 200 евро, а годишната печалба – 900 000 евро. Според разчетите инвестицията ще се възвърне за 3-4 години. Примерната цена за продажба на работещ бизнес е 9 000 000 евро.

„Напоследък в Италия, особено пенсионерите, започват да се интересуват от т. нар. здравен туризъм. Например, за да си излекуваш зъбите в Италия, ще ти трябват 40 000-50 000 евро. А в България това е много по-евтино. Освен това България и Италия имат много добра спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Идвайки да живеят в България, италианските пенсионери могат да си спестят данъците, които плащат върху пенсиите си в Италия“, поясни още Томов.

„Нещото, с което действително се гордеем, е, че ние връщаме обратно в икономическия живот активи, които отдавна са извън него и са позабравени. Профилакториумът в Къртожабене действително е една перла, която ние открихме в портфейла, който сме закупили. За нас ще бъде голямо удовлетворение да го видим реализиран като нещо смислено и добро“, каза Райна Миткова, управител на EOS.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Семеен скандал:
- Не мога да повярвам, че си ходил на проститутка! - крещи жената.
- Няма как да обвиняваш мен за това. Ти не искаш да правиш секс с мен.
- За това си виновен ти! Никога не си ми казвал, че си готов да си плащаш!

АРХИВ | изберете две дати