Плевен: Президентът връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на ректора на Медицинския университет

Общество
01.12.2014 | 15:34 ч.

Плакет „Св.Св. Кирил и Методий “ връчи президентът Росен Плевнелиев на ректора на Медицинския университет /МУ/ в Плевен проф. д-р Славчо Томов. Отличието е за изключителния принос на университета към образованието на поколения лекари и специалисти на българската медицина, за активната научноизследователска дейност с приоритет телемедицината и въвеждането на авангардни технологии и по повод 40-годишнината от създаването на университета.

Днес държавният глава откри в МУ - Плевен третото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България”. Темата на срещата бе „Европейският и евроатлантическият избор на България и пътят й на развитие в резултат на този избор“ и в нея участваха 120 абсолвенти от цялата страна. В Медицинския университет Росен Плевнелиев присъства и на демонстрация на ендотренажора в корпуса по ендоскопска хирургия, посети и експериментално-операционна зала за обучение във високоспециализирани медицински дейности.

В словото си пред аудиторията в ТЕЛЕЦ - Плевен президентът заяви, че стратегическите за развитието на страната въпроси не се решават само на жълтите павета, а важна роля имат и младите хора на България. „Много е важно младите българи и техните идеи за развитието на страната да бъдат чути и да залегнат в дневния ред на институциите, това е и целта на "Младежка визия", посочи Росен Плевнелиев. С екипа на държавния глава младежите дискутираха по теми в областта на икономиката, регионалното развитие, социалната политика, науката и здравеопазването, външната политика, отбраната и сигурността, правните въпроси, културата и националната идентичност.

Пред младите хора президентът подчерта безпрецедентното ниво на геополитическа нестабилност, предизвикано от действията на Русия в Крим. "България реагира достойно и адекватно. Позицията на страната ни беше принципна и категорично в подкрепа на международното право и на върховенството на закона, а не на силата", припомни държавният глава. Росен Плевнелиев беше категоричен, че членството на България в ЕС и в НАТО е гаранция, че случващото се в Украйна не може да се случи на българска земя. "Това обаче не бива да ни успокоява. Нито демокрацията, нито сигурността трябва да се приемат за даденост. За тях се работи с много труд, с визия и с надграждане поколение след поколение. Затова вие сте най-важните и смисълът на днешния дебат е младите хора на България да бъдат чути по това как виждат достойното място на България в Европейския съюз и в евроатлантическата общност", каза още Росен Плевнелиев.

През 2013 г. дискусиите в рамките на инициативата "Младежка визия за развитие на България" бяха фокусирани върху световния дебат на ООН по Целите на хилядолетието и върху глобалния дневен ред след 2015 година. Идеите на абсолвентите бяха заложени и в доклада на България за приноса към световния дебат по Дневния ред за развитие след 2015 г.