Плевен празнува с шествие, тържествен ритуал и концерти /Снимки/

Общество
15.05.2019 | 13:48 ч.

С празнично шествие от площад „Стефан Стамболов“ до централния площад „Възраждане“ днес бе дадено начало на празничния 15 май за Плевен. Ученици, учители, представители на културни институти, десетки официални лица, граждани и гости на града преминаха по главната улица на града, заедно с Общинския духов оркестър. Участниците носеха портрети на най-изявени личности на Плевен от Освобождението насам, които имат принос в националната и световна история, изкуство и култура.

Церемонията на площад „Възраждане“ започна с издигане на знамената на Община Плевен, Република България и Европейския съюз, след което свещеници от плевенските православни храмове отслужиха празничен молебен за здравето и благоденствието на плевенчани. На площада бяха народни представители от 15-и многомандатен избирателен район - Плевен, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и заместниците му, бивши кметове на Плевен в годините назад, директори на институции, дейци на културата, десетки плевенчани и гости на града. Сред присъстващите бяха и гостуващите делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, Плоцк /Полша/, Браила /Румъния/, Битоля /Македония/, Кавадарци /Македония/ и Брест /Беларус/. Приветствие за празника отправи кметът Георг Спартански. Той благодари на всички плевналии, които неуморно и почтено работят, за да бъде Плевен по-красив, за да върне славата си на икономически, културен, административен и политически център на България. Отбелязано бе, че с общите усилия на гражданите, местната власт, с подкрепата на Общинския съвет през последните години е направено доста, за да има градът своя красив облик, посочена бе и предстояща реализация на нови градски проекти.

Празничната програма на площад „Възраждане“ продължи с концерт, първи на сцената излязоха децата от вокална група "Арлекино" при читалище "Съгласие 1869" с диригент Виолета Боянова. Те изпълниха песента „На Плевен с любов”, записана в студиото на Максим Горанов. Текстът е на Надежда Захариева, музиката е дело на Хайгашод Агасян. Повод за създаването й е празникът на Плевен и 150-годишният юбилей на „Съгласие”. Музикален поздрав поднесе и танцова формация „Донско сияние“, пристигнали за празника от побратимения Ростов на Дон /Русия/. След тях на сцената звучаха български шлагерни песни в изпълнение на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева.

В празничния 15 май в залите на Регионалния исторически музей са представени и две експозиции - фотоизложба „Град Ростов на Дон - поглед в бъдещето“ и музейна експозиция, посветена на 55-годишнината от установяване на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон.

Денят ще завърши с концерт на рок група "Легендите" на площад "Възраждане" от 22.30 ч. и празнична заря.