Плевен: Правят Асоциация на селищата с името Брест

Общество
22.05.2015 | 13:10 ч.

Да бъде създадена Асоциация, която да обединява селищата с името Брест в различните държави в Европа, е идеята на група ентусиасти от беларуския град Брест. Инициаторите на това начинание вече са се заели и на практика с осъществяването му и от две седмици обикалят част от селищата -съименници. Днес групата от Беларус бе посрещната и в Плевен, след като  преди ден посети плевенското село Брест. Срещата с медиите се състоя с домакинството на местната управа.

 

„Град Брест в Беларус е основан през 1019 г. и след 4 години ще празнуваме 1000 години от създаването му. По този повод решихме да обиколим селища, които носят същото име – Брест, и да ги поканим на празника ни. Искаме да създадем и Асоциация на тези селища“, сподели днес Александър Безпаловпредставител на местната управа от беларуския Брест. Той допълни, че идеята е в бъдеще чрез тази Асоциация населените места с името Брест да установят партньорски отношения и контакти в различните сфери.

 

Част от групата, която днес гостува в Плевен, са още представител на  туристическия бизнес, културни дейци и журналисти. Беларуската група вече е посетила девет селища с името Брест и сподели, че навсякъде да си били посрещнати приятелски. В Плевен гостите бяха посрещнати от зам.-кмета Стефан Петков, секретаря на Общината Бранимир Мирчев и представители на отдел „Протокол“.