Плевен: Пенсиониран преподавател се оказа стрелецът срещу сградата на библиотеката

Общество
07.01.2019 | 12:29 ч.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на 4 януари извършителят на стрелбата по сградата на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен е установен. Стрелецът е 66-годишен мъж, пенсионер, бивш учител по английски език, информират от пресслужбата на Главна прокуратура. Ето какво съобщават още от държавното обвинение:

Районна прокуратура - Плевен, ръководи разследване за стрелба срещу Регионалната библиотека в Плевен в новогодишната нощ, вследствие на която са били простреляни стъклена табела, 4 витринни стъкла и стъклопакет на входна врата. Сигналът за стрелбата е постъпил в полицията на 1 януари 2019 г. в 00,10 ч. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети веществени доказателства – проектили. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чуждо имущество, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Установеният 66-годишен извършител няма регистрирани криминални прояви до момента, не е осъждан, със сравнително добро име в обществото. Стрелбата е извършена със законно притежавано огнестрелно оръжие. При извършеното претърсване в дома, обитаван от 66-годишния мъж, са намерени и иззети около 700 бр. незаконно притежавани патрона.

Същият е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК и му е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер на 1000 лв.“. Направил е пълни самопризнания, а като мотив за стрелбата е отбелязване настъпването на новата година и използваните и от други лица в този момент пиротехнически изделия. На същия предстои да бъде назначена психиатрична експертиза.

Предстои извършителят да бъде привлечен като обвиняем и за престъпление по чл. 338 от НК във връзка с незаконно притежаваните боеприпаси.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати