Плевен: "Пазарът си е пазар", казва Лидия ЖЕЛЕЗАРОВА – изпълнителен директор на общинска фирма „ТИБОР“ ЕАД

Общество
30.07.2019 | 18:58 ч.

Лидия Железарова от години е свързана с дейността на нашия плевенски пазар, един от най-големите обществени пазари в България от 1992 год. С малки прекъсвания от 1992 г. тя е негов директор. Неведнъж и в изявления на наши читатели, и при разговори с граждани на Плевен, а и на гости от други населени места е споменавано, че на нашия Пазар за зеленчуци и плодове се предлага превъзходна стока. Сега в разгара на лятото ръководството на пазара е предприело решителни мерки по ремонта на базата. Срещата ни с г-жа Железарова е за предприетите действия в тази насока.

- Госпожо Железарова, защо бяха предприети тези мерки от ваша страна?

- С годините всичко се променя. Важното е да имаме желанията и да полагаме усилията за подобряване на условията за работа. Миналата година, когато на 15 май бе голямата буря, претърпяхме големи щети и особено на Пазара за плодове и зеленчуци, т. нар. „Навеса“. И като един от големите пазари на страната, това ни задължаваше категорично. При нас, както е известно, петък и неделя се знаят като класически пазарни дни, но на практика ние работим всеки ден целогодишно. Идват хора от всякъде и всички са доволни, щом предлагат тук стоката си и има купувачи за нея, което означава, че при нас им харесва. Затова и ежедневно са тук.

- Удобно ли е в този момент да се направи ремонтът?

- Винаги в такива моменти ще има несгоди, но след бурята миналата година по поликарбоната и на други места се получиха пробиви и ние обещахме на хората, че тази пролет ще подобрим условията, ще направим ремонт, това беше наложително. Ремонтът правим със собствени средства на „Тибор“ ЕАД . Имахме намерение това да стане на първи април, но се съобразихме и с мнението на търговците, че има много празници през април, и затова отложихме малко началото на ремонта. Обсъдихме с тях ситуацията и се взе решение след тяхна молба да направим търг за масите как да се разположат извън „Навеса“. На 15 юли бе теглен жребий всеки търговец къде да е във временния пазар. И това бе най-справедливото решение и всички търговци останаха доволни. Така че за този месец и половина, докато подменим поликарбоната и боядисаме, се надявам да няма проблеми. Търговците останаха доволни.

- Какво основно ще се ремонтира?

- Най-важно е подмяната на поликарбоната и боядисване на клоните на самите ферми, конструкцията. От 2005 г. не сме ремонтирали пазара и беше време. Стойността на ремонта е петдесет хиляди лева без ДДС, като в него включваме и подмяна на осветление с ново, ще монтираме LED лампи. Голяма част от работата ще извършим ние, нашият екип поема този ремонт. Радвам се, че всички го правим с желание и ентусиазъм. Ще променим визията, ще подновим фасона. Искаме от двете страни на масите да отредим място за количките на търговците. Искаме и едно леко засенчване да направим за търговците, за да предпазим и стоката от слънцето, а и самия поликарбонат. Така ще се махнат чадърите, които пречат на видеонаблюдението. Обмисляме нещата отвсякъде, за да направим функционален и естетически ремонт.

130 маси са оптималното количество, което ще разположим. Ще бъде по-широко и удобно за търговците и за клиентите. Пазарът си е пазар и на всички трябва да е хубаво.

- Кога ще е готов ремонтираният вече пазар?

- До края на август приключваме и от септември ще сме в обновения Пазар за плодове и зеленчуци. Ние го дължим на нашия град. Радвам се, че има едно връщане на хората към пазара. Затова променяме нещата, често почистваме, често мием, искам тук да е чисто и да има ред. Пазарът за плевенчани е като краста. И производители, и клиенти не могат без него. Това, което сме намислили, трябва да го направим до началото на септември. Тогава всички ще са доволни.

Димитър СТОЙКОВ

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати