Плевен: Осъдиха трио за кражба на 500 кг слънчоглед

Общество
07.10.2015 | 18:00 ч.

Окръжният съд на Плевен постанови осъдителни присъди по дело за кражба на 500 кг слънчоглед, като престъплението е било придружено и със средна телесна повреда за представител на собственика на селскостопанската продукция. Подсъдимите по делото са трима, единият от тях е непълнолетен.

 

Магистратите признаха за виновен подсъдимия Т. Т. за  това, че на 1 септември 2014 г. в землището на с. Къртожабене, Плевенско, при условията на опасен рецидив, в съучастие с Т.М. и непълнолетния А.М., откраднал 500 кг слънчоглед на стойност 250 лв., собственост на дружество със седалище град Плевен и представлявано от Д.И.М. Последният заварил триото на мястото на престъплението. Апашите употребили срещу Д.И.М. сила, като му нанесли удари с дървени колове, с което му причинили средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на кост на палеца на дясна ръка, довело до трайно затруднение на движението на десен горен крайник.

За извършеното деяние Окръжният съд постанови за подсъдимия Т. Т. ефективна присъда от 4 години затвор при първоначален строг режим. При изтърпяване на присъдата ще бъде  зачетено времето, в което Т. Т. е бил предварително задържан, считано от 4 септември 2014 година.

 

Със същата присъда съдът признава за виновен и подсъдимия А.М. За него се посочва, че макар към датата на престъплението да е бил непълнолетен - навършил 16-годишна възраст, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. А.М. е осъден условно на 1 година и 8 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. На основание чл.67, ал.4 от НК след влизане на присъдата в сила трябва да бъде уведомена и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Плевен, която  трябва да организира полагането на възпитателните грижи по отношение на непълнолетния А.М., се посочва в съдебното решение.

Съдът признава за виновен и третия посъдим по делото - Т.М. Той също получава условна присъда - 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

 

Освен присъдите тримата подсъдими трябва солидарно да заплатят на гражданския ищец Д.И.М. сумата от 5 000 лева за претърпените в резултат на извършеното престъпление неимуществени вреди, заедно със законната лихва, считано от 1 септември 2014 г. до окончателното й изплащане. За сметка на триото са и деловодните разноски по делото.

Решението на Окръжен съд - Плевен може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати