Плевен: Общинският съвет отхвърли замяна на държавен с общински имот

Общество
25.06.2015 | 12:24 ч.

Само един глас не достигна днес в Общинския съвет на Плевен, за да бъде прието предложението за замяна на имота, ползван от жандармерията в града, с този на бившата сграда на Гражданска защита в парк „Кайлъка“. За замяната гласуваха 27 съветници при нужни 28 гласа, 7 бяха против. Против предложението гласува цялата група на БНД.

 

Въпросът за стопанисването на бившата сграда на Гражданска защита в „Кайлъка“ на практика се гледа трети път на сесия - първият път точката бе отложена, а миналия месец за приемането й не достигнаха 2 гласа. При обсъждане на предложенията на днешната сесия думата бе дадена и на директора на РИМ – Плевен Владимир Найденов, тъй като въпросният имот, ползван близо 12 години от жандармерията, се намира в рамките на музея. В изказването си Найденов посочи, че като цяло помещенията в обсъжданата сграда не биха им били излишни в бъдеще с оглед на развитие на научна дейност и разполагането на работни кабинети там. В същото време той отбеляза, че реално обаче няма представа какво е състоянието на сградата и какви средства ще са нужни за ремонта й.

Думата взе и общинският съветник от БНД Георг Спартански, който изказа съмнения относно намеренията, които стоят зад искането за замяна. Спартански вметна, че определено буди въпроси факта, че предложението така упорито се внася за гласуване сесия след сесия.

 

В коментар за медиите по въпроса за предлаганата замяна преди време, председателят на местния парламент Дарин Ангелов припомни, че преди година Общинският съвет на Плевен сам е взел решение да иска въпросната замяна, въпросът е бил поставен на заседание на Министерския съвет, който от своя страна е дал съгласието си за това. Сега излиза, че нещо, което ние сме поискали, не го гласуваме, заяви Ангелов.

Ако замяната на имотите бъде осъществена, Община Плевен ще се сдобие със собственост върху бившата вила на Гражданска защита и прилежащите й земи в парка, което е от съществено значение. Става дума за площ от над 20 декара. Бившият център за обучение на Гражданска защита в „Кайлъка“ не се ползва от години. Част от имота са 6 масивни сгради, като в момента там няма охрана и базата на практика се разграбва. Това е и една от съществените причини да се вземе решение за съдбата на имота. Според Дарин Ангелов базата е подходяща както за място за зелено училище и ученически лагери, така и за център за обучения.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Пералнята ми приема за

пране вече само пижами...

Сложих едни дънки

и веднага ми изписа:

ТИ КЪДЕ???

АРХИВ | изберете две дати