Плевен: Невероятен концерт на „Гайдуница“ на сцената на ДКТ „Иван Радоев“

Общество
21.06.2015 | 12:41 ч.

Почитателите на фолклора изпълниха до краен предел Драматично-куклен театър "Иван Радоев" за спектакъла "От извора" на ансамбъл "Гайдуница". Самодейната трупа към читалище "Пробуда 1907" в с.Подем за пореден път показа дълбоката символика и връзка с природата на родните обичаи и магията на българските танци.

Концертът започна с представяне на историята на ансамбъла. Негов създател и ръководител е Людмил Стефанов - изявен танцьор, хореограф и ръководител на танцови школи. Той възстановява разпадналия се състав на известния фолклорен специалист Митко Димитров и с негова благословия приема името "Гайдуница". През годините се запазва първоначалната идея на трупата - да съхранява и пресъздава фолклора на Централна Северна България.

С бурни аплодисменти публиката изпращаше всяко изпълнение на "Гайдуница". Ансамбълът има в репертоара си възстановка на едни от най-популярните български обичаи - "Великден", "Гергьовден" (Празник на овчаря), "Ивановден", "Уралия", "Жътва", "Калушари", "Побратимство". Освен традициите, танцьорите, певците и музикантите  от "Гайдуница" съхраняват и автентичните костюми, с които се изявават на сцената, които се предават от поколение на поколение, като голяма част от тях са на повече от 100 години. Ансамбълът заслужено е носител на едни от най-престижнте награди за фолклор.