Плевен: Наградиха победителите от конкурса „Таланти в действие“

Общество
20.05.2015 | 14:00 ч.

Победителите от общоградския литературен конкурс „Таланти в действие“ получиха наградите си на церемония в от СОУ „Иван Вазов“. Творческата надпревара се организира за поредна година от СОУ „Иван Вазов“ и Дружество на писателите - Плевен, и е посветена на патронния празник на училището и Деня на славянската писменост и култура. За конкурса икои са отличените подробности научихме от Силвия Тачева, ученичка в 11клас на училището.

 

Според регламента в конкурса можеха да се включат всички ученици от 1 до 12 клас. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас. Темата беше свободна, а творбите можеха да бъдат под формата на стихотворение или разказ, а най-големите ученици можеха да участват и с есе. Всеки можеше да представи до три творби, които да не са участвали в други конкурси и да не са били публикувани досега.

С проверката и оценката на получените работи се зае компетентно жури от трима преподаватели по български език и литература в СОУ „Иван Вазов“. Председател бе Валентина Тишкина, и членове - Галина Генкова и Мариана Пенчева.Те имаха тежката задача да определят само по трима първенци във всяка възрастова група в срок до 30 април.

В категорията 1-4 клас жанровото разнообразие на творбите бе богато. Катрин Христофор Илиева ( клас) спечели първото място с разказа „Врабчо и есента“. Втората позиция зае стихотворението „Пипи на училище при нас“ на Виктор Руменов (). „Приказка за мишката и молива“ на Преслава Тодорова () пък я направи трета в класирането.

В следващата възрастова група имаше само двама номинирани. Михаела Валентинова Георгиева () грабна престижната първа награда, а след нея на втора позиция се нареди Полина Мирославова Блажева (). Двете девойки участваха съответно със стихотворенията „Пролет“ и „Пролетно стихче“.
Най-големите състезатели също предложиха разнообразни произведения. Първи стана Деница Стефчева Вакова (9л), която участва с есе „Почитай баща си и майка си“ и три стихотворения - „Подаваш ми ръка“, „Летен дъжд“ и „И бях отчаяно...“. След нея се класира Габриела Светославова Георгиева (8м) със своя разказ „Една обикновена стара история“. Последното място в челната тройка е за есето „Моята среща с Тартюф“ на Светлана Росенова Паргова (10л).

За да се награди труда на останалите участници, чиито идеи също заслужават признание, организаторите раздадоха и четири поощрителни награди. Те отидоха при: Мария Асен Събева (3а), Силвия Петрова Петрова (3б), Йоана Данаилова Николова (5е) и Ели Светославова Илиева (8м). От СОУ „Иван Вазов“ поздравиха всички даровитите млади таланти, защото творбите им наистина са достойни за челните позиции в класирането.