Плевен: Над 2600 клиенти на НАП - Плевен ползват персонални кодове

Общество
20.11.2014 | 11:41 ч.

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код (ПИК), съобщиха от приходната администрация. От там допълниха, че вече работят върху най-новата електронната услуга, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис. До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кода, като клиентите на НАП са направили над 2,5 млн. онлайн операции с тях. Клиентите, заявили и получили своя персонален идентификационен код в офис Плевен, са над 2600. Най-често те го използват за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения.

В момента с ПИК гражданите могат също да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно своя ПИК в офиса на Агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.