Плевен на протест срещу скъпите винетки

Общество
18.11.2015 | 21:30 ч.

Над 50 автомобила с надписи „Протест“ и „Не на скъпите винетки“, част от тях и с развети национални флагове, се включиха в сряда вечер в първия протест в Плевен срещу по-високите цени на стикерите. Както „Посоки“ писа, след промените от миналата седмица годишната винетка скача от догодина с 30 лева и става 97. Повишени са цените и на седмичната и месечните стикери.

 

Организацията на протеста вървеше изцяло в социалната мрежа Фейсбук. Сборният пункт на протестиращите бе в 17.30 ч. на паркинга на един от големите хипермаркети в града, срещу входа на бившия Ядрен завод.  Към 18 часа автопоходът потегли през центъра на Плевен, до Стара гара и на връщане през квартал „Сторгозия“, до сградата на Общината.

„За пореден път в България се упражнява геноцид срещу народа ни. Всяко едно правителство, идвайки на власт, обещава, че няма да се пипат данъци, такси и т.н. И в момента, в който се окаже, че държавната хазна е празна, а това е така и е видно за всички тези непрекъснати кредити ,които се теглят, се започва от най-дребнотобърка се в джоба на хората“, заяви пред медиите  Андрей Мошев, един от организаторите на протеста. И допълни: „Съгласете се, че всеки един, който плаща данъци и акцизи, в тези налози са включени и такси за пътната инфраструктура. Същото нещо е и с ДДС- то върху акциза, което отново е вид косвен данък. И последно са винетките. Няма как една винетка да стане от 67 лв. на 97 лв., това е близо 50 на сто увеличение. Няма как този изтерзан народ да поеме поредният удар, и то удар върху всеки един българин. Пенсиите у нас се вдигат със смешните 3 лв. , детските - с 2 или 3 лв., в същото време винетките – с 30 лева. Няма как да го допуснем! За пореден път Плевен ще покаже, че не е заспал град“, категорични са протестиращите.

 

Протестът срещу поскъпването на винетките в Плевен ще има и втора част. Вторият етап ще бъде в неделя, 22 ноември, от 11 часа, обявиха организаторите на протеста. Маршрутът тогава отново ще тръгне от паркинга срещу бившия Ядрен завод, като този път ще стигне до село Ясен. Очаква се струпване на коли на шосето при детелината край село Ясен.