Плевен: Жената от двулевката стана почетен гражданин

Общество
05.08.2015 | 16:24 ч.

На тържествено заседание тази седмица Общинският съвет на община Сухиндол обяви за почетен гражданин Кина Гърбова, позната на всички като красивата гроздоберачка от 2-та лева. Връчването на почетния знак и грамотата стана в присъствието на двете дъщери на Кина Гърбова - Пепа Апостолова, която е част и от екипа на „Посоки“, и Маринела Костадинова, и двете днес живеят в Плевен. От тяхно име, от името на „Посоки“ и на Плевен жената от двулевката получи и кошници с цветя.

 

Предложението за почетното звание на Кина Гърбова бе направено от кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, каза за „Посоки“ Маринела Пазвантова, секретар на Община Сухиндол. На сесията отличието пък е връчено от председателя на Общинския съвет Ивайло Очев. На същата тържествена сесия освен Кина Гърбова за почетни граждани са обявени още двама - това са световният шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев и посмъртно званието получава Христо Вачков, библиотекар, съхранил историята на града си.

 

„Посоки“ вече е разказвал историята на жената от социалистическите два лева, емисия 1962 г. Снимката на красивата млада гроздоберачка, която държи натежалите чепки с грозде, е именно на Кина Гърбова от Сухиндол. Днес 16-годишното момиче от популярната двулевка вече е пенсионерка, радва се на двете си дъщери, хвали зетьовете и внуците, има дори и един правнук. И двете дъщери на баба Кина живеят и работят в Плевен.

Кина Гърбова е единственият обикновен човек от народа, намерил място върху националната ни валута от онова време. Снимката е правена в ученическите й години, по време на бригада от известния художник фотограф Любомир Чаракчиев. За предстояща изложба в бившата ГДР той решава да снима гроздобера и от близо 200 момичета избира 16-годишната Кина и още три нейни съученички. За снимките пременили момичетата в национални носии. След това пътят на снимката от малкия град до най-масовите банкноти е повече от случаен. Така от 1962 година цялата страна започва да се любува на красивата гроздоберачка, изобразена на гърба на двулевовата банкнота. Това е и една от най-дълго задържалите се банкноти в обращение - цели 34 години.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати