Плевен: Измерват безплатно кръвната захар

Общество
11.11.2015 | 12:15 ч.

Дни на отворени врати организира и тази година Клиниката по ендокринология при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен. Поводът е 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, съобщи началникът й доц. д-р Катя Тодорова.

Дните на отворени врати в Клиниката започнаха на 9 ноември и ще продължат до 13 ноември, петък. По време на тях ще се измерва безплатно кръвна захар и гликиран хемоглобин, ще се дават и консултации. Желаещите да се възползват от тази възможност трябва да се запишат предварително на тел. 064 886 639.

 

„Измерването на кръвната захар и гликиран хемоглобин тези дни не е кампанийно. Целогодишно ние не отказваме прегледи и консултации на нашите пациенти с диабет”, коментира доц. д-р Тодорова. Тя поясни, че традиция в Клиниката е старшата сестра два пъти в седмицата да провежда и обучения сред пациентите с диабет, които са лежащо болни, но вратите са отворени и за всички, които искат да получат нови знания. В рамките и на тези Дни на отворени врати са предвидени няколко обучителни лекции по основни въпроси, свързани с диабета. От тях най-важните са: "Как да живеем с диабет?" "Хранене при захарен диабет, грижа за диабетното стъпало", "Своевременна промяна в терапията и поведение при инфекциозни и възпалителни състояния". Всички лекции са подбрани по искане на пациенти.

 

Екипът на Клиниката по ендокринология планира и посещения в общините, където има работещи диабетни дружества. Там също ще бъдат организирани обучителни лекции и проследен гликемичният контрол на пациентите с диабет, ще се правят и консултации. „Затова искам да благодаря на Дружеството по диабет в Плевен в лицето на председателя му Даниела Илиева, с чиято помощ тази кампания е възможна за четвърта поредна година. Ежегодно кампаниите ни завършват с работна среща, на която ние оповестяваме и резултатите. Данните от миналата година показват, че 80 % от нашите пациенти, които са на територията на град Плевен и са членове на диабетната асоциация, имат отличен метаболитен контрол с ниво на гликиран хемоглобин между 6,5 и 7, и 10%, които имат гликиран хемоглобин между 6 и 6,5, което е изключителна стойност. Тя е израз на отлична метаболитна компенсация и отражение на изключително добрите грижи, които се полагат за тези пациенти“, коментира доц. д-р Катя Тодорова.

 

14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета по инициатива на Световната здравна организация /СЗО/ от десетилетия. Денят е избран в памет на д-р Фредерик Бантинг, откривателят на инсулина, който е дарил откритието си в полза на човечеството и благодарение на това битката срещу диабета е успешна. „Всички заедно – лекари, пациенти, социални работници, хора, които вземат управленски решения в сферата на здравеопазването, сме обединени под синия кръг на надеждата, с цел да се намали масовото разпространение на захарния диабет, честотата на съпътстващите диабетни усложнения и да съхраним здравето на диабетиците, за да се гарантира дълъг и с добро качество живот. Битката срещу диабета би могла да е успешна единствено ако обществото знае повече”, убедена е доц. д-р Катя Тодорова.