Плевен: Изложба по повод 82-рата годишнина от рождението на Тома Трифоновски показват в ХГ “Илия Бешков”

Култура
21.03.2019 | 18:35 ч.

Тази седмица в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, бе открита изложба по повод 82-годишнината от рождението на Тома Трифоновски. Пред стихналата, изпълнена със спомени публика от колеги и приятели на Томата говориха Георг Спартански - кмет на община Плевен, колегата Иван Велчев - куратор на изложбата, и Невена Трифоновска - дъщеря на художника. Мариета Калъпова, актриса в ДКТ "Иван Радоев" - Плевен, се обърна към гостите в залите с развълнувани строфи от Илко Иларионов.
Експозицията представя 31 творби от общо 35-те, притежание на художествения фонд на галерията. От ранния Тома към създателя на онова великолепно пространство, което се измерва както с ярък и самобитен пластичен език, така и с търсенето на нравствени категории в прости, изчистени композиции.

Творчеството му съчетава традициите на православната иконопис с една модерна образност и колорит. Картините му, монументално обобщени и изчистени от детайли, същевременно въздействат по един камерен и интимен начин. Изградени чрез деликатно съчетаване на сходни тоналности или чрез ярко противопоставяне на цветовете, образите неизменно отправят поглед извън времето и мимолетната материалност. Вглъбени в собствения си свят, те внушават идеята за прозрение, извисеност и одухотвореност.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Габровец купува обеци за подарък.

- За Св. Валентин ли са?

- Едната. Другата - за Осми март. 

 

 

АРХИВ | изберете две дати