Плевен: Иманяри се признаха за виновни и се разминаха с условни присъди

Крими
24.04.2018 | 16:12 ч.

Трима иманяри се признаха за виновни по повдигнатото им обвинение от Плевенската окръжна прокуратура, че са търсили археологически обекти в резервата Улпия Ескус. В съдебна фаза на делото те са сключили споразумения с прокуратурата и се разминали с условни присъди, съобщиха от държавното обвинение.

Пред съда обвиняемите Николай С., Тихомир В. и Калин Н. са признали, че от май до ноември м. г. са извършвали незаконно изкопни работи на територията на Археологически резерват Улпия Ескус край село Гиген. При иманярските разкопки използвали лопати и металдетектор.

Николай С. се признал за виновен и по обвинение, че в дома си в Гиген държал повече от три археологически обекта - бронзови монети от ІІ, ІІІ век, апликация на конска сбруя, апликация на дървено сандъче и др.

За извършените деяния Николай С. е осъден на една година и шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години. На Тихомир В. и на Калин Н. е наложено наказание от по една година и два месеца лишаване от свобода, условно.

Споразуменията имат последици на влязла в сила присъда.

Останките от античния град Улпия Ескус край с. Гиген от много десетилетия привличат погледите на иманяри не само от региона. Набезите не спират и сега, въпреки взетите мерки за охраната му. В понеделник в Районното управление - Гулянци е получен сигнал, че пазачите при обход на резервата са открити 45 счупени циментови дирека, част от оградата. Така достъпът на иманярите до обекта става по-лесен. На мястото е изпратен полицейски екип, който направил оглед. Случаят е даден на прокурор, съобщи Областната полицейска дирекция в Плевен.

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Стил по време на карантина

 
Изкъпах се, 
гримирах се 
и сега ще си правя прическа,
че ще излизам на балкона!

 

 

АРХИВ | изберете две дати