Плевен: ХГ „Илия Бешков“ представя изложба „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“

Общество
25.10.2019 | 15:43 ч.

Селекция от най-добрите творби, създадени за 50 години от участниците в Международния пленер „Делиблатски песак“, Панчево, Сърбия, гостува от тази седмица в ХГ „Илия Бешков“ - Плевен. Експозицията бе открита официално в четвъртък вечер от Антония Караиванова - директор на плевенската галерия, в присъствието на представители на организаторите на пленера в Република Сърбия, гр. Панчево и много гости. От името на Общински съвет - Плевен, събитието уважи Петя Василева - заместник - председател на местния парламент и председател на Постоянната комисия по "Култура, вероизповедания и международна дейност". Тя поднесе поздрав и от името на председателя на Общинския съвет Мартин Митев.  

„Радвам се, че в Плевен посрещаме приятели от Сърбия. Радвам се и на тази работилница за балканска солидарност в сферата на изкуството, на произведенията на която в нашия град ще имаме възможност да се насладим в следващите дни. Пожелавам на добър час на изложбата и на това съвместно сътрудничество“, обърна се към присъстващите на събитието Петя Василева, след което поднесе и поздравителен адрес от името на председателя на Общинския съвет.

„За мен е чест от името на Общински съвет - Плевен, и лично от свое име да ви поздравя с откриването на изложбата "50 години Международен пленер "Делиблатски песак", съвместен проект с организаторите на пленера в Република Сърбия, гр. Панчево и ХГ "Илия Бешков" - Плевен! Изкуството е най-градивната съзнателна човешка дейност, чиято сила на въздействие може да докосне сърцето и ума на хората. Радвам се, че ценителите на красивото в Плевен имат възможност да се насладят на експозицията, отбелязваща юбилейната годишнината от началото на Международния пленер и да станат част от света, показан от творците от различни възрасти“, се казва в поздравлението от Мартин Митев.

Поздрав към организаторите и домакините отправи и Милен Яков - изпълняващ длъжността кмет на община Плевен. За изложбата и за самия пленер разказаха накратко гостите от Република Сърбия Стоян Бошков и Милосав Урошевич.

Международният пленер „Делиблатски песак“ е едно от най-старите и най-важни събития в областта на изобразителното изкуство в Сърбия, което се провежда от 50 години насам. Художниците творят в местността Девоячки бунар - природен парк във Войводина, който представлява пясъчен ареал, създаден преди 200 години. В изложбата, представена в Плевен, са показани избрани творби на различни участници през годините. България присъства с картини само на двама български творци - от Русе и от Плевен в лицето на Антония Караиванова. „Във възторг съм от това място - уникална местност, национален парк, красотата е навсякъде. Работим с идеята да може повече плевенски творци да участват в този пленер. Много е хубаво да можем да сравняваме себе си със света. Възможност, която този пленер ни дава“, сподели Антония Караиванова.

За настроението на вечерта в ХГ „Илия Бешков“ допринесе с изпълненията си представителен състав на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“. Изложбата „50 години Международен пленер „Делиблатски песак“ ще остане в Плевен до 5 ноември.

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Жена в лондонското такси към шофьора: - Към Ватерло! - Гарата ли? -Ми то, за битката съм малко позакъсняла...!

АРХИВ | изберете две дати