Плевен: Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ на 35!

Общество
12.07.2019 | 14:25 ч.

На 12.07.2019 г. се навършват 35 години от официалното откриване на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев". През годините този храм на изкуствата привлича посетители и гости - от най-неизкушените до високите ценители, колекционери и специалисти от Плевен, България и света. Благодарим на акад. Светлин Русев за благородния жест, на Община Плевен, че се грижи за съхраняването на Колекцията и на проф. Кирил Мескин и г-жа Мария Мескин за неуморните усилия галерията да оцелее през годините и да се превърне в духовен център на Плевен.

От екипа на галерията отправиха това свое послание днес към всички приятели на изкуството и посрещаха гости още от ранните часове на деня. Поздрав за рождения ден към екипа поднесе и председателят на Общинския съвет Мартин Митев, които по традиция уважи с цветя работещите в галерията и им пожела все така ревностно да пазят това културно богатство, което Плевен има привилегията да притежава.

Галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ е открита официално на 12 юли 1984 г., като дарението е разположено в истински архитектурен шедьовър - бившата обществена баня на Плевен. Сградата е уникална и е дело на основоположника на съвременната българска архитектура Никола Лазаров. Посетителите на галерията са посрещнати от единствената творба на Светлин Русев в нея - портрет на баба Ванга. На първия етаж на Галерията са изложени картини на най-известните български художници от първата половина на 20 век. Вторият етаж е отделен главно за съвременни български художници. Дарението е отворена система и днес колекцията наброява над 400 творби - образци на българското и световно изкуство. Това е вторият рожден ден, който Галерията посреща без своя дарител. Академик Светлин Русев напусна този свят на 26 май 2018 г.

Със свое решение от април тази година Общински съвет - Плевен, гласува Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев" да бъде филиал към ХГ „Илия Бешков". Предстои изготвяне на нов Правилник за устройството и дейността на културния институт, който след като бъде утвърден от Министерството на културата, ще бъде внесен за приемане и в местния парламент

 

„…Произведенията тук са част от една колекция, която ако трябва да отговоря на някои въпроси ,никак не ми е безразлично къде ще бъде - при мен или някъде другаде. Но възможността ,която предоставя родния ми град Плевен да подредя колекцията си така, че да може да звучи в своята относителна цялост, смятам, че не ме лишава от нея. Напротив - фактът, че мога да я споделя с повече хора, я прави повече моя, по-голяма и съдържателна. Всъщност с течение на времето разбираме, че истинската собственост се оказва не тази, която имаме при себе си, а тази, която носим в себе си. И ако могат повече хора да преживеят болката, радостта и страданието, с които са създавани тези произведения, може би тази „тиха лудост”,с която колекционерите събират „съкровищата” си и художниците създават произведенията си, ще има своя истински човешки, творчески и социален смисъл…“

6 юни 1984 г. Светлин Русев

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

След като излетял пътнически самолет, командирът обявил по микрофона маршрута и времетраенето на полета, но забравил след това да изключи микрофона. Всички разговори в кабината се чували в салона. Вторият пилот попитал: "Командир, сега какво ще правим?". Командирът отговорил: "Ще пием по едно кафе, а после ще изчукаме Старшата стюардеса!" Стюардеста, която поднасяла закуски на пътниците в салона, чула какво си говорят в кабината и се затичала да предупреди пилотите, че всичко се чува в салона. Но се спънала и паднала на пътеката. Възрастна жена и помогнала да стане, и й казала: "Не бързай баби! Те казаха, че първо кафе ще пият!"

АРХИВ | изберете две дати