Плевен е домакин на гросмайсторския турнир „Двубой на звездите“

Спорт
02.07.2020 | 16:50 ч.

Старт на гросмайсторския турнир „Двубой на звездите“ бе даден днес след обяд в плевенския хотел „Ростов“. В състезанието участват 17-годишната Нургюл Салимова (ЕЛО 2372) и 27-годишният Радослав Димитров (ЕЛО 2509). Първия ход в турнира направи депутатът Васил Антонов, който е председател на Българската федерация по шахмат - 1928.

Нургюл е от село Крепча, Търговищко. Тя е най-младата шампионка за жени на България за всички времена, като печели титлата от държавното първенство през 2017 г. Тя е европейска шампионка за момичета до 8 години от 2011 г. и световна шампионка за момичета до 12 години през 2015 г. В момента е международен майстор за мъже и гросмайстор за жени. Заема 13-о място в световната ранглиста за девойки до 20 години.

„От 4-годишна се занимавам с шахмат – баща ми и дядо ми ме научиха. Шахът за мен е начин на живот. Той ми дава възможност да пътувам и да се срещам с много успели хора“, каза при откриването на турнира Нургюл.

Гросмайстор Радослав Димитров е най-силният български шахматист сред родените след 1990 г. Победител е в редица европейски турнири. Победител е и в открития шампионат на България от Пловдив 2019. Участник е в олимпийския отбор на България. Заема 685-о място в света сред най-активните шахматисти.

Той също се занимава с шах, откакто се помни, и се радва, че великата игра е основна част от живота му.

„Голямата ни цел чрез този двубой е да пропагандираме шахмата и да го представим по най-добрия начин. С тази атрактивна 8-дневна среща между тези двама шампиони искаме да покажем добрите страни на шахмата. Тя нямаше да се осъществи, ако не беше инициативата, която пое мениджърът и треньор на Нургюл – Живко Жеков. Приех предложението му да организираме тази среща по най-радушния начин, защото дължим необходимото уважение и на шахмата, и на тези двама млади хора“, каза Васил Антонов.

До 9 юли Нургюл Салимова и Радослав Димитров  ще изиграят осем класически партии с 90-минутна контрола за първите 40 хода, плюс 30 минути до края на партията и добавка от 30 секунди след всеки изигран ход.