Плевен е домакин на два музикални фестивала през септември

Култура
03.09.2019 | 16:26 ч.

Плевенските фенове на джаза отново ще се наслаждават на любимата си музика. Третото издание на „Есен джаз фест” започва на 13 септември и ще продължи три вечери в двора на Регионалния исторически музей. В него ще участват знакови и много известни музиканти, съобщи Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен.

Три български формации ще излязат на сцената първата вечер. Програмата на фестивала ще открие „Майк сакс енд екс кий” в 19,00 часа. Ръководител и създател на групата е Милен Стойков, известен саксофонист, флейтист и аранжор. Характерното за групата е, че изпълненията й са много динамични и хармонични, представени по изключително атрактивен начин.

Вечерта ще продължи с изпълненията на „Лейди енд джентс”. Групата е от 7 души, между които има и плевенско участие – певицата Георгия Павлова, дъщеря на популярния плевенски художник Джими.

Третият концерт на 13 септември започва от 21,00 часа и е на „Кока мас джаз” на известния композитор и музикант Константин Кацарски. Музиката им е с много разнообразно звучене в джазовата стилистика, включително и с африкански ритъм.

Втората фестивална вечер ще започне в 20,00 часа с изпълненията на сръбската група „Нейкид” от Белград. Това според организаторите е най-популярната банда от джазовата стилистика в Сърбия.

Като култова се определя и втората част от фестивалната вечер на 14 септември, когато се очакват изпълненията на Георги Корназов и неговия Медиум бенд. Корназов повече от 20 години живее и твори във Франция. Проектът, който ще представи заедно с още 6-има музиканти се нарича „История от България” и за първи път е звучал в Пловдив при обявяване на града за европейска столица на културата.

„Черешката на тортата” за плевенския фестивал е на 15 септември, когато на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски със своя общ проект. След София и Скопие ще имаме възможност и в Плевен да се насладим на живо на тези изпълнители.

Финалът на джаз феста е с невероятната Йълдъз Ибрахимова заедно с триото Живко Петров – пиано, Христо Йоцов – ударни, и Веселин Веселинов ЕКО – бас китара. Йълдъз Ибрахимова не е пяла пред плевенчани повече от десет години.

Паркът на Регионалния исторически музей ще бъде украсен с много светлини. За първи път тази година там ще има открит бар с бира и безалкохолни напитки.

16 септември ще бъде без фестивални концерти в Плевен. Веднага след това започва второто издание на Брас бенд фест „От бай Дико до „Тико, тико...”. То ще продължи до 19 септември на площад „Възраждане”. В него ще се включат 11 духови оркестъра с мажоретни състави.

Всяка фестивална вечер ще започва с дефиле от 18,30 часа от площада пред театъра. Участниците са Представителен духов оркестър „Стефан Стефанов” от гара Елин Пелин, духов оркестър от Ботевград, оркестър Севлиево, Представителен духов оркестър при академията на МВР, Народен духов оркестър Кубей от района на Болград – Украйна, Градският духов оркестър от Видин, Бигбенд Русе, Джуниър бенд от Велико Търново, Представителен духов оркестър от Ловеч и Плевенският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

 

 

 

 
Печатни издания
Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Златооо, виж не нося сутиен! - Слънце, като нямам пари и аз не нося портфейл!!!

АРХИВ | изберете две дати