Плевен: Два часа дебати в Общинския съвет заради площад „Възраждане“

Общество
30.07.2015 | 20:15 ч.

Близо два часа общинските съветници на Плевен обсъждаха днесвъпроса как е бил изпълнен проектът за обновяване на централния градски площад „Възраждане“. Точката влезе като първа в дневния ред с гласовете на 19 от съветниците, 12 бяха против, а 6 се въздържаха от мнение трябва ли да бъдат изслушани архитектите на проекта Красимир Попов и Лидия Христова, или не. Въпреки че се очакваше предложението за изслушването да бъде направено от групата на БСП, които анонсираха това ден преди сесията, искането да бъдат чути архитектите в крайна сметка внесе съветникът от БНД Георг Спартански.

 

Накратко - първо Красимир Попов, а след това и ландшафтният архитект Лидия Христова изброиха поредица от нередностии грешки във връзка с изпълнението на проекта, които въпреки писмата им и авторския надзор не са били взети под внимание. Ландшафтният архитект дори заяви, че, некадърното изпълнение на озеленяването е унищожило напълно идеята й и че е била извършена подмяна на проекта й в частта за озеленяването.

 

Казаното предизвика и отговора на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, който посочи, че казаното не отговаря на истината и че в проекта на архитектите за площада е имало редица пропуски. Това е наложило Община Плевен да реализира определени дейности със собствени средства. Освен това, посочи още градоначалникът, средствата за изпълнението на проекта са били намалени с 25%, което е довело и до някои промени. Относно твърденията на ландшафтния архитект, че е била извършена подмяна на проекта в частта за озеленяването, проф. д-р Стойков заяви, че твърдението е клевета и ще си потърси правата в съда.

 

На практика изказванията, репликите и дупликите по темата за площад „Възраждане“ отнеха близо два часа от сесията, като дебатът не бе лишен и от доста политиканстване. В крайна сметка съветникът от ГЕРБ Мартин Митев направи процедурно предложение за прекратяване на дебатите, което бе подкрепено от 19 от съветниците. Краят на дебата обаче не успокои страстите по темата в Общинския съвет.