Плевен: Десетки спасени реликви показва Историческият музей

Общество
14.10.2015 | 15:09 ч.

Спасени реликви, някои от тях безценни, могат да бъдат видени от днес в зала „Археология“ на Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен. Експозицията показва десетки интересни експонати, постъпили в РИМ - Плевен благодарение на навременните действия на служители от ОД „Полиция” - Плевен, Сектор „БОП” и прокуратурата срещу иманяри и посредници в региона. Изложбата „Спасени реликви“  е по повод национална среща на музеите, която се провежда от днес в Плевен с участието на музейни специалисти от цялата страна.

 

„Благодарение на доброто ни сътрудничество от години със служителите на реда, при нас са постъпили близо 15 000 културни ценности. Между тях има и прекрасни експонати. Тези ценности обикновено са иззети от иманяри при претърсвания или направо от обекта. Експозиции като тази винаги предизвикват интерес, защото показват неща, спасени за поколенията“, сподели за „Посоки“ археологът Петър Бъновръководител направление „Археология“ в РИМ – Плевен. Той разказа, че благодарение само на една от акциите на полицията във фонда на музея преди време са постъпили над 1000 фибули. Преди това в цялата история на музея са постъпвали едва около 50-60 фибули. Огромното количество дошло от крупен прекупвач в региона.

 

Част от изложбата в РИМ – Плевен е и стъклена кана, показана заедно с други стъклени съдове с историческа стойност. Посетителите могат да видят и много златни и сребърни обици и пръстени, бронзови пластики, статуетки и оброчни плочки. Показаните предмети са предимно от римската епоха, периода 2-4 век от новата ера. „Имаме и чудесно тракийско въоръжение, което е от 4-3 век преди новата ера, то също е една превъзходна находка. В една от витрините показваме и големи количество монети и фибули, които на практика са една малка част от спасените такива реликви“, обясни Петър Бънов.

 

Представените в „Спасени реликви“ експонати могат да бъдат видени в следващите дни не само от участниците в националната конференция, но и от посетителите на музея. След това реликвите ще бъдат прибрани отново в музейния фонд, тъй като няма възможност за нужната надеждна охрана. Както „Посоки“ съобщи, до 16 октомври Плевен ще бъде домакин на Третата национална среща на музеите на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”. Срещата се организира от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей - Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата - дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.