Плевен чества 130 години от Съединението на България /Фотогалерия/

Общество
06.09.2015 | 13:40 ч.

С тържествена церемония пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк в Градската градина, Плевен чества днес Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември. Ритуалът по повод 130-та годишнина от историческото събитие почетоха десетки плевенчани, сред тях и редица официални лица. Пред паметника бяха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков и представители на местната администрация, народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов, общински съветници, представители на различните политически партии, институции и обществени организации, граждани. Церемонията уважи и кметът на румънския град Браила Габриел Симионеску, участваха и военнослужещи от Сухопътни войски в Плевен.

Честването започна с панихида, отслужена от свещеници от плевенските православни храмове, след което слово произнесе кметът проф.д-р Димитър Стойков.

 

„Изминаха 130 години от паметния съдбовен 6 септември 1885 г., когато бе провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден възтържествува една велика българска кауза – каузата на единството, националното достойнство и историческата справедливост“, каза в словото си кметът проф. Димитър Стойков. Той посочи, че този ден въплъщава смелите мечти на Раковски, Каравелов, Левски и Ботев, примера на първостроителите на Търновската конституция и волята и устрема на радетелите за цялостна българска държава. „Отгръщайки тази свята страница, нека признаем колко много се нуждаем в нашето съвремие от единение, безкористност, от мъдри и принципни лидери и държавници, вслушващи се във волята на народа си. Такива, каквито не се поколебаха да бъдат предците ни, написали тази страница и останали с нея завинаги в паметта на поколенията“, каза в словото си градоначалникът.

Ритуалът по случай 6-ти септември завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк.