Плевен: Близо 2000 именици празнуват в деня на Св. Св. Константин и Елена

Общество
21.05.2015 | 11:47 ч.

На днешната дата 21 май честваме празника на Светите Константин и Елена. Освен със светците празникът се свързва и с езически и християнски обичаи. От една страна, на този ден хората почитат паметта на двамата светци, ходят на църква, където даряват иконите им с дарове, молят се за здраве и добра реколта. От друга -това е празникът на нестинарите, които танцуват боси в огъня. Св. Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято.

Днес в община Плевен имен ден празнуват общо 1550 именици, показва справка от общинската служба ГРАО. Хубавото име Елена носят 613 жени в Плевен и региона, а името Константин - 222 представители на силния пол. Празник имат и 294 дами с името Еленка и 212 с името Елеонора. Повод да почерпят в Плевенско имат и 17 жени, кръстени Константина, 110 с името Костадин, 26 с името Костадина и още 56, които носят името Костадинка.

 

Тази година празникът на Светите Константин и Елена съвпада и със Спасовден. Имен ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Сотир. Денят е празник и на всички хлебари и сладкари.

На всички именици - честит празник!