Плевен: Арт-терапия за деца постави финал на Летния университет в Регионалната библиотека

Общество
31.07.2019 | 14:19 ч.

С арттерапия за деца „Опознай и изрази себе си чрез изкуство” на 30 юли бе поставен финал на десетото - юбилейно - издание на Детския летен университет „През юли в Игротеката - весел кът на знание, технологии, изкуство, игри и приятелство” в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. Менторът - художникът Ралица Петрова, запозна децата с основни принципи на цветотерапията и възможността да изразят своите емоции и преживявания чрез творчество. Участниците рисуваха по тема „Моята мечта” с любимите си цветове.

За слънчево настроение и радостни ваканционни дни всички деца пуснаха пъстроцветни балони със своите мечти и получиха награди - емотикони с усмивка.

Дни преди този цветен финал програмата на Детския летен университет, който продължи през целия месец юли, бе изпъстрена с интересни и полезни занимания. Поради големия интерес бяха проведени три информационни занимания „Забавно програмиране с роботчетата Finch”. Ментор бе преподавателят по ИКТ Емилия Николова, която запозна децата с програмите Snap и Scratch. Петте роботчета са дарени на библиотеката от посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки”. Те са предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране при обучението по компютърно моделиране и информатика. Работата с тях развива логическото и стратегическо мислене, въображението и компютърните умения на децата. По време на заниманията участниците сами моделираха програми: за движение на Finch; да променя цвета си; да възпроизвежда звуци и да рисува. Най-добрите малки програмисти получиха и награди от библиотеката.

Това лято РБ „Хр. Смирненски“ предложи на своите малки приятели и емоции в рамките на дискусионно студио „Четящите деца и модерната библиотека” с ментори Павлина Цветкова и Искра Цакова. То бе посветено на 65-годишнината от създаването на РБ „Христо Смирненски”.
Участниците от парламентарните групи „Чета”, „Знам” и „Мога” изказваха своето мнение и виждания относно книгите, четенето и съвременните модерни библиотеки. В литературното предизвикателство „Сценки с поука” доброволци на библиотеката драматизираха приказките „Кралица на красотата”, „Приказка за доброто” и „Ураганът и приказките”. Децата проявиха находчивост, креативност и въображение при пресъздаването в проекти на изведените от тях морални ценности. Те показаха познание и любознателност в игрите „Арка на четящите” и „Кратки истории с морал”.

Друга интересна инициатива бе организираната в зала "Игротека" финансова работилница на тема „За живота и други важни неща - първи стъпки”. Менторът Мая Василева – старши консултант, и Теодора Костадинова - експерт - NN България, разиграха предизвикателствата „Лабиринт на сметките”, „Тайното послание” и „Подари добра дума”. Атрактивно и по достъпен начин те насочиха децата да навлязат с лекота и позитивно отношение в света на парите. Участниците достигнаха до извода, че спечелените пари трябва да се харчат разумно и за смислени неща.
Най-активните в игрите получиха награди от библиотеката. Мая Василева подари и трилогията на NN България: „Къде растат парите?”, „За да ви служат добре парите” и „За парите и други важни неща - 10 работилници, 25 игри и една театрална пиеса”.

Част от лятната програма бе и модулното занимание „Забавен немски за деца”, посветено на 20-годишнината от създаването на Ресурсния център за немска литература - Гьоте институт в отдел "Чужди езици” на библиотеката.
Менторът Боряна Георгиева от Езикова школа „Мечето Теди” успя да провокира интереса на участниците, да ги запознае с любопитни факти за Германия и да ги убеди, че немският език не е труден, когато се изучава с желание и по забавен и интерактивен начин.

 
Печатни издания

 

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

2050 гидина.

Карантината си отива...

- Скъпи, най-после ще използваме резервацията за море от 2020 година.

Тя ни е наследство от баба и дядо!

АРХИВ | изберете две дати