Плевен: Арт школа ”Колорит” с 25 отличия от международна среща в Португалия

Общество
15.10.2015 | 14:49 ч.

След успешно участие в 16-ата Международна среща на младежкото изкуство ”Евора 2015” в Португалия се завърна творческият екип на арт школа ”Колорит”. За шестнадесети пореден път, след спечелване на Специалната награда за колекция, известната плевенска школа представи България на престижния световен арт форум. „Колорит” е единствената школа сред участниците от цял свят, която печели всяка година от основаването на конкурса Специалната награда за колекция и участва в международния форум, сподели ръководителят й художничката Майя Ананиева. Това поставя плевенската школа и в Топ 10 на най-добрите арт школи в света.

 

В Португалия, в продължение на седмица, 16-годишната Елена Чифлигарска под ръководството на своя арт педагог Майя Ананиева е рисувала старата португалска архитектура в града музей Евора и в старинното селище Монсараш. В творческа надпревара са рисували по специално поставени задачи участници от Хонг Конг, Малайзия, Индия, Русия, Украйна, Турция, Унгария, Румъния, Сърбия и България. На откриването на арт форума в ритуалната зала на общината в Евора тържествено са били връчени и наградите от Международния конкурс за рисунка. Арт школа „Колорит се завърна от Португалия с 25 международни отличиязлатни, сребърни медали,  почетни награди. За своето отлично представяне в международния пленер Елена Чифлигарска е отличена с почетен диплом за високи постижения.

Международната изложба на школитепобедители е  експонирана в  залите  на летния дворец на краля на Португалия “Palacio D. Manuel”-Евора. На откриването и закриването на арт форума всички участници са били облечени в своите национални костюми.