Писмо от Финландия: Пият ли бира „Плевен“ във Финландия

Общество
11.06.2019 | 18:02 ч.

Неотдавна с прекрасната ми годеница Ивета посетихме историческата й родина Русия, както и съседните й Финландия и Естония. 

Всички, които са били в Москва, са ходили на Червения площад и в Кремъл. Или поне така предполагам, иначе пътешествието им може да не е било докрай пълноценно. Някои може би са се спрели и пред забележителностите, които са по-малко популярни за общия туристически поток, но свързват Москва с България и родния ми Плевен. Например неголемият, но отлично поддържан паметник на гренадирите, загинали в битката за Плевен. Той стои в района на Чистите езера, недалече от метростанция Китай-город.

Или военната карта на града ни от 1877 г., изложена като част от постоянната експозиция на Държавния исторически музей на Червения площад. Отново там е и оригиналът на манифеста, с който цар Александър II обявява война на Турция.

Не искам да разказвам за многобройните ни други впечатления от Русия - за разноцветните куполи на „Василий Блажени“ в Москва или за устремената в небето островърха кула на Адмиралтейството в Санкт Петербург. Не желая с цената на това разказът ми да бъде погрешно припознат в полето на спора между русофоби и русофили, разгорял се за пореден път с нездрав пламък в най-новата ни история. Затова позволете ми да ви споделя за едно по-необичайно преживяване от нашето пътешествие.

Сдобихме се с него в рамките на, на пръв поглед, недотам културно събитие. Вечерта на единствения ден, който прекарахме в Хелзинки, се отбихме в един бар в центъра. Беше чист и подреден. Не само това, но беше и някак си нордически тих - почти като библиотека. Когато Финландия вкара гол в хокейния мач, който показваха по телевизията, един от посетителите само се обърна към приятеля си и каза със спокоен тон: „Това е добре за нас, не мислиш ли?“. 

Освен размера на цената на бирата, от който очите на всеки почитател на пенливото пиво би трябвало да се насълзяват от мъка, нещо друго привлече вниманието ни в списъка с предлаганите напитки на този бар. Марката на две от бирите съвпадаше с историческото название на родния ми град на руски - Плевна.

Интуицията ми подсказа, че съвпадението не е просто езиков куриоз (а финският език предлага поводи за незряло подсмихване - lainaa в превод значи „заем“).

След кратко проучване в интернет и неловък превод на недотам популярни финландски страници (не намерих нито един източник на български, английски или руски) истината излезе наяве. През 80-те години на 19 век във финландския град Тампере заработва първата текстилна фабрика в Руската империя, осветена с електрически крушки. Решено е да бъде кръстена на победата при Плевен. Когато текстилната фабрика запада, сградата й приема кино, ресторант, както и пивоварна, която и до ден днешен произвежда скъпото, но иначе вкусно и доста силно (7 градуса!) финландско пиво.

И така излиза, че днес във Финландия пият бира „Плевен“. Знам какво ще кажете - в България вече не я пием. Искам обаче да отклоня повествованието от тази тема, защото е пълна с горчивина. За друго ми е думата. Първата осветена с електричество фабрика на Руската империя - ярък пробив в тогавашната й тромава промишленост, е кръстена не на какво да е, а на победата на императорската армия при нашия град!

Тази история е повод да си спомним и още нещо - политизираните спорове около Руско-турската освободителна война често пропускат ролята на финландските воини. Всяко отричане на значимостта на жертвите на освободителите ни е и отричане на жертвите на финландците, чиито правнуци в момента живеят в страна - членка на Европейския съюз. Трудно е и да се твърди, че финландските воини участват във войната заради братска любов към нас. Ние сме далечни и много различни от тях хора. Но в тази война те следват дълга си към царската армия с постоянство и храброст.

Личното ми впечатление от финландците е, че са скромен и трудолюбив народ с принципи и здрав гръбнак (и със своите проблеми, разбира се). Неслучайно са се прославили като отлични войници в армията на руския цар, а и по-късно в тази на независима Финландия.

Не искам да обременявам разказа си с по-нататъшни исторически или политически разсъждения. Ще кажа най-важното за мен. Като на българин и плевенчанин ми стана приятно, че в центъра на една далечна северна страна беше останал, макар и бегъл, отпечатък от драматичните дни, в които събитията край Плевен са решавали хода на европейската история.

 

Алекси ДАМЯНОВ

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

Един изял ябълката 

и всички сме изгонени от Рая.

Друг изял прилеп

и сега всички си седим вкъщи.

Айде по- внимателно какво ядете, а?!

АРХИВ | изберете две дати