Петя Аврамова напълно сигурна, че ТОЛ таксите ще оскъпят храните само с 2 стотинки

Общество
05.12.2019 | 11:32 ч.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че максималното поскъпване на храните заради тол таксите ще бъде 2 стотинки.

Министърът каза това по време на форум за въвеждането на тол системата, организиран от Агенция "Пътна инфраструктура" и Световната банка - консултант на държавната пътна администрация.

Припомняме, че според анализ на Световната банка за АПИТОЛ таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази съществено върху разходите на домакинствата.

"Новият модел отразява принципа на справедливост както към превозвачите, така и към обществото като цяло. Сега 2/3 от приходите от винетки са от леките автомобили. Пътната инфраструктура да започне да се самоиздържа - това е задачата на тол системата. Точно по това време миналата година предстоеше пускането на електронната винетка. Имаше много страхове. Това вече е зад гърба ни. Днес продажбата на електронни винеткии върви добре. Това се дължи на всички, които работят в националното тол управление и на 105 екипа. Към 30 ноември са продадени над 7 милиона винетки на стойност над 300 милиона лева. На 16 август започна техническата експлоатация на тол системата", обясни министърът, предаде БНТ.

"За 6050 километра ще се дължи толтакса. Има предложени за обществено обсъждане тарифи. Няма да имат драстично поскъпване върху цените. Максималното поскъпване на храните ще бъде максимално 2 стотинки. Очакваме новата тол системата да осигури постоянен източник на средства за ремонт на пътищата. Системата трябва да влезе в търговска експлоатация по-късно до 1 март 2020 г.", посочи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

"Пътищата не са на ГЕРБ, нито на БСП, нито на една или друга партия, а на всички граждани и затова темата не бива да се политизира", допълни министърът.

Тя подчерта, че новата система за събиране на пътни такси се очаква да осигури постоянен и предсказуем източник на средства за ремонти и строителство на нови по-безопасни трасета.

Министърът призова всички, ангажирани с процеса, за максимална мобилизация, за да се изпълни планираното и системата да влезе в търговска експлоатация най-късно до 1 март 2020 г.