Петима задържани при спецакция - отглеждали канабис, замаскиран с царевица, и произвеждали пико

Крими
02.07.2020 | 10:20 ч.

За времето от 19.00 часа на 30 юни  до 07.00 часа на 1 юли на територията на село Дебово, община Никопол, е проведена специализирана операция за задържане на лица, извършители на престъпление

Мероприятието е проведено с участието на служители от РУ - Никопол, екипи на "Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Плевен, разследващи полицаи в сектор Разследване РУ - Левски, РУ - Белене, РУ - Никопол и РУ – Гулянци, БНТЛ в ОДМВР - Плевен и в присъствието на наблюдаващ прокурор.

Около 20.45 часа в необитаем поземлен имот в близост до частен дом в село Дебово полицейски екип задържа 44-годишен, когато полива засадени растения от рода на конопа. Незабавно е извършена проверка в друг частен дом в Дебово, където са установени и задържани 63-годишен - ползвател на имота, 61-годишен, 30-годишен и 51-годишен.

Четирите лица са задържани в двора на имота, под навес, около система за изваряване на химически продукт, състояща се от газова бутилка, стъклена колба с червено вещество и прикачен маркуч към гърловината на същата, подвързан с бутилки, поставени в контейнер с вода за охлаждане на конденза. По данни на един от групата системата е за производство на синтетични наркотици пико.

При претърсването в двора на същия адрес е открит обособен терен с площ около 200 /двеста/ кв. метра, обграден с пояс от царевични насаждения, върху който се установени засадени растения от рода на конопа, общо 225 стръка с дължина от 45 до 135 см. За тях видимо са полагани грижи - прекопаване и поливане.

В двора на частен дом - собственост на 63-годишния, в обособен и поддържан терен между редове с царевица също са открити засадени растения от рода на конопа, общо 133  стръка с дължина от 20 до  40 см.

Проведени са процесуално-следствени действия в частен дом на адрес село Дебово, където е открит засаден стрък растение от рода на конопа с дължина 127 см и в частен дом на друг адрес в селото  са открити още две растения с височина 12 см и 22 см. При проведените полеви наркотестове откритите насаждения са реагирали на канабис.

Петимата са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. На 1 юли те са привлечени в качеството им на обвиняеми. С постановление на наблюдаващ прокурор са приведени в ОЗ "Арести" - Плевен, с мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа.