Пчелари запалиха свещички в Плевен в памет на измрелите и тази пролет хиляди пчелни семейства

Общество
21.05.2020 | 16:07 ч.

Пчелари от региона се събраха днес по обяд пред сградата на Съдебната палата в Плевен и запалиха свещички в памет на измрелите и тази пролет хиляди пчелни семейства. Акцията е организирана от Фондация „За околна среда и земеделие”, Областния пчеларски съюз и пчелари, пострадали сериозно от поредното масово унищожение на пчелни семейства в региона.

„Когато министърът на здравеопазването разреши да се провеждат масови събития, ще наемем една катафалка, ще сложим в нея кошери и ще направим една процесия. За да алармираме, че нещо се случва с пчелите в България, в нашата област и в нашата община. Мен също ме заплашват със съд. Добре, нека! Ако искат, да поканим всички посланици, да поканим международната общественост, нека да го направят. Не ни е страх”, заяви Албена Симеонова, представител на Фондация „За околна среда и земеделие”. Тя допълни:

„Повече от 30 г. водим борба за оцеляването на пчелите. При нас най-големият проблем е, че едри зърнопроизводители получават средства от ЕС. С тези пари си купуват пестициди, с които отравят пчелите, съсипват биоразнообразието и влияят върху здравето на хората. Това се случва много рядко в останалите страни от ЕС. Най-накрая то трябва да приключи. След като има законова възможност да се отнемат средства, с които тези хора си купуват пестицидите, тя трябва да се използва. Те не трябва да получават средства от ЕС, защото мислят само за собствения си джоб. Те идват в селата с огромните машини, вършат техните си операции наведнъж и отравят всичко. Унищожават поминъка на местния земеделец, на местния пчелар, унищожават градините на хората там, където пръскат със самолети. Селата в момента са едни от най-отровените места у нас. Тези хора вършат безобразия, плащат на институциите, в съда бавят делата. С всяка година стават все по-нагли, защото институциите са безсилни. Европа трябва да разбере какво се случва тук”, каза още Симеонова.

На пресконференция преди това пчеларите показаха стотина измрели хоботници, намерени в ниви със зърнени култури. Те поясниха, че хоботниците са един от най-сериозните вредители по царевицата и слънчогледа. За унищожаването им най-лесният начин е да се използват нелегално отрови, които, за съжаление, отравят всичко, което се движи. Тази пролет ловджии открили  загинали птици – пчелояди; гущери, костенурки, таралежи. Случаите на отровени животни били документирани със снимки.

Пчеларите са оплакаха, че не срещат достатъчно активно съдействие от институциите в случаите, когато установят натровени пчелни семейства.

„Фондацията „За околна среда и земеделие” е част от международна кампания за забрана на всички препарати, които унищожават пчелите. Кампанията е започнала от Германия. В интернет вече върви подписка „Да спасим пчелите и земеделците!”. Тя се събира онлайн. До края на септември в България трябва да бъдат събрани 13 000 подписа. Досега са се включили около 2000 българи. Подписите ще бъдат представени в Европейския парламент. Искаме тези отрови да бъдат забранени”, каза още Албена Симеонова.  

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Къде си, цял ден те търся, не мога да те намеря?!!

- Ееее, шефе, добър работник трудно се намира!!!

 

АРХИВ | изберете две дати