Пчелари от Пловдивско грабнаха Голямата награда на „Пчеларство Плевен 2019“

Бизнес
10.02.2019 | 17:35 ч.

С традиционно връчване на Голямата награда „Крило на успеха“ и награди в отделните категории завърши 17-ото издание на Международното изложение-договаряне „Пчеларство Плевен 2019“. Отличията бяха връчени днес в Търговски център „Плевен“ в присъствието на много гости. В продължение на четири дни - от 7 до 10 февруари, Плевен бе столица на пчеларството, като събра на своя територия пчелари и представители на над 150 фирми от 22 държави, свързани с пчелната индустрия у нас и в чужбина.

Ето и кои са наградените тази година:

Носителят на Голямата награда „Крило на успеха” за „Новаторство в пчеларството“ са Борис и Велина Иванови - фирма „Био иновации“ ООД - гр. Пловдив. Подгласници са: „Екстрактфарма“ - София, и ИНЖ Костинброд и „Графуер“ ООД - отличени за нова технология. За представен нов продукт отличията отидоха при „Примавет София“ ООД и „Екстрактфарма“ - София.

В категорията „За опаковка и етикет“ наградите са за „Зет 1“ ООД - гр. Варна, и „Екосити“ ЕООД - гр. Радомир.

За нов производ на пчелен продукт отличените са: 1. „Зет 1“ ООД - гр. Варна; 2. Пчеларска ферма „Илиеви“ - Плевен; 3. „Мед и пчелни продукти Балчеви“ - Пловдив.

За „Инвестиция на годината“ призът е присъден на „Вечни пчели“ ООД - гр. Стара Загора.

В категорията „За най-атрактивно представяне“ има двама наградени – това са Любомир Богданов от Плевен и магазин „Пчелар“ от Брашов, Румъния.

За специализирана литература отличието бе присъдено на столичния инфоцентър „Котларски” за 12-годишна цялостна издателска дейност.

И тази година на изложението в Плевен фондация „Еврика“ връчи своята награда за най-проспериращ млад пчелар за 2018 година. Това е 34-годишната Стела Антова от с. Старопатица, Видинско, която се грижи за 300 кошера заедно със своя баща.

Наградите в отделните категории връчиха зам. областният управител Татяна Божинова, народният представител Чавдар Велинов, който е и съуправител на „Партнерс експо“, доц. Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз, и Васил Палазов – почетен председател на браншовата организация.

В последния ден на изложението бяха обявени имената на наградени и в традиционния Конкурс за рисунка и пластика ”Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие“. Тази година за участие в конкурса са изпратени общо 390 рисунки и 37 пластики на деца, представители на 27 школи, кръжоци, артателиета, читалищни формации, студия, детски градини и учебни заведения от цялата страна, съобщиха организаторите.

Както „Посоки“ писа, 17-ото международно изложение-договаряне „Пчеларство - Плевен 2019” се организира от „Партнерс експо” ООД и Областен пчеларски съюз - Плевен, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и преминава под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на област Плевен. По традиция проявата се провежда всяка година в дните около празника на българските пчелари - 10 февруари, Св. Харалампий.