Пчелари от Плевенска област се събраха в село Милковица на протест

Бизнес
12.05.2020 | 10:16 ч.

Днес в село Милковица се бяха събрали пчелари от областта, главно от селища в община Гулянци и Никопол. Поводът е това, че от няколко дни пчелите им масово измират.

Беше извикан телевизионен екип, за да отрази недоволството на хората и да се опита да изясни проблема.

Пчеларите посочиха, че за смъртта на пчелите е причина нерегламентираното третиране на площи с химикали.

За да се уточни причинителят за отравянето, е необходимо да се вземат проби. Людмил Николов от Областния пчеларски съюз разказа, че над 400 лв. струва растителната проба +пробата от пчелите струва към 100 лв.

Собствениците на пчелини настояват за спазване на Наредба №13, която гласи, че пръскачките трябва да напускат до 2 часа след изгрев слънце. Но това не е така, пръскат по цял ден. Други се оплакаха и от наземното третиране със сеялки. А насекомите се задушават в рамките на седем дни в кошерите, времето, определено като карантинен период след третиране с определени химикали.
Хората искат да спре унищожаването на пчелите и по този начин и на бизнеса, с който си помагат за препитанието. Водени са дела срещу арендатора, който извършва това третиране, но резултатът е протакане във времето. Държавата не помага, беше изводът, до който са стигнали пчеларите.

Още по темата

Коментирай

 
Печатни издания

 

 

Най-четени

 

 

 

 

Виц на деня

- Вярно ли е, че си се развел с жена си, а после си се оженил за балдъзата?!

- Вярно е.

- Защо, бе човек?!

- Свикнах с тъщата...

АРХИВ | изберете две дати